9 Beste grootmoeders tips tegen snurken

Grootmoeders tips tegen snurken. Het dagelijkse leven is zo af en toe erg zwaar. We krijgen er allemaal mee te maken. Iedereen is druk op zijn of haar eigen manier. Dat kan zeker zijn tol eisen zo af en toe. Na een zware dag ben je eigenlijk alleen nog maar toe aan rust. De rest van de dag wil je eigenlijk alleen nog maar languit op de bank liggen. 

Uiteindelijk is het tijd om naar bed te gaan. De kans is aanwezig dat je je bed deelt met een partner. In principe is dat natuurlijk erg prettig en gezellig, maar tegelijkertijd kan het ook enorm frustrerend zijn. Het slaapgedrag van je partner kan jou in de weg zitten en andersom geldt natuurlijk precies hetzelfde. 

Zo word je ’s nachts misschien wel eens wakker van een raar geluid. Het duurt dan even voordat je kunt plaatsen wat je precies hoort. 

Grootmoeders tip tegen snurken Snurken stoppen

Uiteindelijk kom je er wel achter wat je hoort. Je hoort namelijk je partner snurken. Wat snurken precies is en hoe jij dat het beste tegen kunt gaan lees je in dit artikel. 

Wat is snurken precies?

Snurken. Je hoort er regelmatig over en je hebt er waarschijnlijk ook al eens mee te maken gehad. Misschien snurk je zelf wel, maar het kan ook zo zijn dat je last hebt gehad van het gesnurk van een ander. Wat is snurken nou eigenlijk precies? 

Dat is eigenlijk best simpel. Als je snurkt, dan maak je tijdens het slapen een soort zagend of brommend geluid tijdens het ademhalen. Het geluid kan behoorlijk hard zijn. Het kan zo hard gaan dat zelfs een huisgenoot in een andere kamer of in extreme gevallen een buur er last van kan krijgen. De snurkgeluiden komen voort uit een vernauwing in de luchtweg in het stuk tussen de neusgaten en de stembanden. 

Beste kussens voor rugslapers snurken

De vernauwing veroorzaakt een onderdruk in de keel. Het zachte gehemelte, met de huig de tong en de wanden van je keelholte worden dan naar elkaar toegezogen. Tijdens dit proces beginnen ze te trillen. Dat is wat wij vervolgens ervaren als snurkgeluiden. 

Er stroomt veel lucht door een nauwe doorgang, die als gevolg hiervan gaat trillen en een soms erg vervelend geluid maakt. Snurken komt voor op alle leeftijden en kan op latere leeftijden ook steeds heftiger worden.

Wat kan je doen om snurken tegen te gaan?

Dat je begint met snurken kan je niet helpen. Het is iets natuurlijks en er zijn veel mensen die er last van hebben. Je kunt wel proberen om het snurken zoveel mogelijk tegen te gaan. Er zijn voorbeelden van mensen die wakker worden van hun eigen gesnurk, maar er zijn ook genoeg partners of kamergenoten die er last van kunnen krijgen. 

Er zijn gelukkig meer dan genoeg tips die je op kunt volgen om het gesnurk tegen te gaan. Het kan ook zeker geen kwaad om deze tips eens op te volgen. Bekijk de onderstaande tips eens goed en probeer ze uit!

Grootmoeders tip tegen snurken Oma

1 – Maak gebruik van scherpe kruiden, ui en knoflook

Snurken kan op ieder moment voorkomen, maar tijdens een verkoudheid kan het heftiger worden. Ook kan een verkoudheid ervoor zorgen dat je begint met snurken, terwijl je dat eerder niet deed. 

Omdat je niet meer door je neus kunt ademhalen gaan we ademhalen door onze mond en dat zorgt ervoor dat er snurkgeluiden volgen. Scherpe kruiden, uien en knoflook zorgen voor het oplossen van slijm. Hierdoor zorgen ze ervoor dat onze luchtwegen weer vrij zijn. Je kunt hierdoor beter door je neus ademhalen, met als gevolg dat de snurkklachten weer zullen afnemen. 

Grootmoeders tip tegen snurken Scherpe kruiden

Probeer daarom of je één van deze producten in je gerecht kunt verwerken tijdens een verkoudheid. Baadt het niet dan schaadt het niet.

2 – Gorgelen met een beetje pepermunt

Door het ontstaan van slijm kan je keel vernauwen. Je kunt vast al wel raden wat daar het gevolg van is. Je gaat snurken. Gorgelen lijkt misschien wat vies, maar het kan je wel helpen om je luchtwegen vrij te maken. Ook zul je merken dat het je een fris gevoel geeft. Door gebruik te maken van een beetje pepermunt olie in een glas met water kan je je luchtwegen nog beter vrij krijgen. 

Het is wel belangrijk dat je het alleen gebruikt om te gorgelen en dat je het niet doorslikt. Als het je niets lijkt om deze methode toe te passen, dan kan je er ook nog voor kiezen om mondwater met pepermunt te gebruiken. Dit heeft namelijk precies hetzelfde effect en zal dus ook zorgen voor het verminderen van snurkklachten.

3 – Maak handig gebruik van honing

Het belang van bijen op deze wereld mogen we zeker niet onderschatten. Als er geen bijen meer zijn, dan zullen de gevolgen hiervan desastreus zijn. Niet alleen de natuur heeft veel profijt van het bestaan van bijen, want ook wij als mensen kunnen handig gebruikmaken van het werk dat deze kleine beestjes verrichten. Ze produceren namelijk honing. 

In iedere supermarkt kan je wel aan honing komen. Het is handig te gebruiken in veel verschillende situaties. Het helpt bijvoorbeeld bij het versterken van het immuunsysteem, maar dus ook bij het verhelpen van snurkklachten. Zwellingen rondom je keel zullen worden tegengegaan en de membranen zullen ook goed gesmeerd worden. Je keel zal goed gesmeerd raken, waardoor de lucht gemakkelijk kan passeren. 

Grootmoeders tip tegen snurken Honing

Het is het beste om de honing vlak voor het slapen in te nemen. Dit doe je door het bijvoorbeeld in een kop thee te verwerken. Je kan er ook voor kiezen om een lepeltje pure honing te nemen, maar hier moet je dan natuurlijk wel van houden.

4 – Planten tegen het snurken

Tot nu toe is het alleen maar gegaan over dingen die je moet eten, drinken, innemen of gebruiken op andere manieren. We gaan het nu hebben over iets wat je niet hoeft op te eten, maar wat je op een heel andere manier kan gebruiken. 

Je kan de natuur namelijk gebruiken om je snurkklachten tegen te gaan. Dit doe je door gebruik te maken van een plant. Het gaat hier om de zogenaamde Ananas Bromelia. Om het iets simpeler te maken kan je dit ook gewoon de ananasplant noemen. 

Grootmoeders tip tegen snurken Ananasplant

De plant zorgt ervoor dat er ’s nachts zuurstof wordt afgegeven. Tijdens het slapen krijg je zo dus meer zuurstof binnen. Door het verspreiden van bromelaïne en een luchtwegverwijdende geur nemen de klachten rondom het snurken nog veel verder af.

5 – Brandnetels

Brandnetels willen we het liefst eigenlijk vermijden. Niemand zit namelijk te wachten op de vervelende bultjes die ontstaan als we in aanraking komen met deze plant. Toch is een brandnetel niet alleen maar slecht. 

Zo is het bijvoorbeeld eetbaar, maar het kan ook de klachten rondom het snurken verminderen. Het kan namelijk de ontstekingseffecten van allergenen bestrijden. Tijdens een verkoudheid komt een brandnetel dus erg goed van pas. 

Het enige probleem is dan nog hoe je de brandnetel moet gebruiken. Hier is iets heel simpels voor. Je kan de brandnetel namelijk verwerken in je thee. 

Grootmoeders tip tegen snurken Thee

Het is mogelijk om brandnetelthee te kopen, maar je kan het ook zelf verwerken in je thee. Eventueel zou je het ook nog kunnen combineren met een beetje honing. Dat hangt echter volledig af van je eigen voorkeuren en wat voor jou het beste werkt.

6 – Kies voor een andere slaaphouding

De houding waarin je slaapt kan ook zorgen voor het ontstaan van snurkklachten. Hoewel je misschien lekker ligt, kan het dus best zo zijn dat je zelf de veroorzaker bent van je snurkklachten. Met name het slapen op de rug staat bekend als een veroorzaker van snurkgeluiden. 

Er is gebleken dat er minder snurkklachten ontstaan als je op je zij slaapt. Dus het veranderen van slaaphouding kan zeker helpen om snurkklachten tegen te gaan. Ondanks dat je er misschien niet aan gewend bent kan het dus verstandig zijn om dit eens uit te proberen. 

Wie weet was dit al die tijd al de reden voor jouw gesnurk. Je nachten en die van je partner, huisgenoot of kamergenoot kunnen er ineens een stuk prettiger uit komen te zien.

7 – Genoeg water drinken

Doordat je snurkt kan het zijn dat je mond doorg wordt. In je neus, je keel en het zachte gedeelte van je gehemelte zitten membranen die uitdrogen. Hierdoor vergroot je de kans op snurken omdat ze dan plakkerig worden. 

Grootmoeders tip tegen snurken Glas water

Onderzoekers hebben ook aangetoond dat als je meer water drinkt, dat je dan minder trek hebt in eten. Dus een mooie bijkomstigheid van voldoende water drinken is dat je minder zult snacken of eten. 

8 – Tennisbal-truc

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de slaaphouding ook van belang om het slapen tegen te gaan. De een is van nature al een zijslaper en anderen moeten hierin iets geholpen worden. Hier komt de tennisbal-truc om de hoek kijken!

Doe het volgende: pak een oud t-shirt en naai aan de achterkant een tennisbal. Het doel is natuurlijk om het slapen op je rug zo onprettig mogelijk te maken. Dus je moet jezelf een handje helpen om op die zij te belanden. Vaak is dit na een aantal weken al zo vertrouwd dat je vanzelf op je zij gaat slapen. En, natuurlijk je die tennisbal uit je rug kunt halen.

Grootmoeders tip tegen snurken Tennisbal

9 – Zorg dat je vrij door je neus kunt ademen

Je weet nu inmiddels dat het snurken veroorzaakt kan worden doordat je te weinig lucht via de luchtwegen naar binnen krijgt. Wanneer je te weinig lucht door je neus binnenkrijgt, kan deze gaan trillen. Zo ontstaat een snurkend geluid. Gelukkig zijn hier wel oplossigen voor.

Een neusverspreider zijn buisjes die je in je neus plaatst waardoor je meer lucht binnenkrijgt. De neusgaten staan hierdoor meer open waardoor je ademhaling soepeler verloopt. Voordelen van een neusspreider is dat dit prettiger zit vergeleken met neuspleisters of een neusclip. Je kunt hierdoor vrijer ademen, je krijgt meer zuurstof binnen. Hierdoor kun je beter slapen en… verklein je de kans op snurken.

Bonustip voor de partner!

Grootmoeders tip tegen snurken Snurken stoppen

Nee, nee, nee… Ik begrijp wat je denkt maar waar laat je het lichaam? En is dat het allemaal waard om 1 nacht goed kunnen slapen, hmm… Oke, even serieus… Er is voor de partner ook een oplossing om wat minder last te hebben van het snurken van je partner:

Slapen met oordoppen

Misschien is dit niet helemaal de tip die je hoopte te krijgen maar effectief is het wel! Door oordoppen in te doen heb je veel minder last van omgevingsgeluiden. Want, omgevingsgeluiden kan je snurken toch wel noemen (afhankelijk van het volume natuurlijk). 

Oordoppen kunnen zeker helpen in het verbeteren van je slaap. Doordat je veel minder geluiden hoort, is er ook veel minder om wakker van te worden. Je sluit jezelf als het ware af van de buitenwereld en hierdoor kun jij weer lekker slapen. 

Numsy Anti Snurk set

De Anti Snurk set van Numsy is een alles-in-één pakket voor jouw snurkproblemen. Het pakket bestaat uit:

  • Numsy snurk bitje
  • Numsy Neuspreiders
  • Numsy’s Slaap Oordoppen
Grootmoeders tips tegen snurken Numsy

Het pakket bestaat uit drie paar kwalitatieve siliconen oordopjes, een snurkbeugel en neusverspreider in maar liefst 3 maten. Het voordeel is dat alles herbruikbaar is vanwege de duurzame materialen waarmee het gemaakt is. Je kunt alles dus naar vormen naar jouw lichaam en het is uitwasbaar. 

Het pakket heeft een prijs op de website van Numsy van €22,95 wat natuurlijk niet duur is voor het alles-in-één pakket. De gebruikers zijn veelal positief. 

De oordoppen worden niet als vervelend ervaren zoals ze in het oor zitten. En anderen zeggen dat hun partner aanzienlijk minder is gaan snurken wat hen weer een betere nachtrust heeft bezorgd.

Op het moment van schrijven is het Anti Snurk Set van Numsy goedkoper bij Bol.com. Voor de volledigheid plaats ik hier de link naar Numsy zodat je het product nader kan bestuderen maar mocht je het willen kopen, dan is Bol.com de plek waar je moet zijn.

Conclusie

Als we een lange dag hebben gehad willen we graag een goede nachtrust. In principe ben je moe genoeg om lekker te slapen. Helaas zijn er allerlei factoren van invloed op je slaap. Je zult dan altijd zien dat uitgerekend op dat moment je partner enorm begint te snurken. Dat is natuurlijk erg vervelend. 

Wereldwijd zijn er erg veel mensen die snurken en dus ook enorm veel mensen die last hebben van het gesnurk van een ander. Als snurker heb je er zelf misschien geen last van, maar voor je omgeving kan het erg prettig zijn als je er iets aan gaat doen. 

Om van het snurken af te komen of om het snurken te verminderen kan je gelukkig ook erg veel dingen doen. Je hebt net al gelezen over enkele tips. Het kan geen kwaad om er hier eens eentje of meerdere van uit te proberen. Wie weet kom jij op één van die manieren wel van je gesnurk af en kunnen de nachten er ineens een stuk beter uitzien voor ons allemaal.

Heeft een van de bovenstaande tips jou geholpen? Of heb je mogelijk nog tips die in het rijtje ontbreken? Laat het weten in de reactie!

Let wel: wanneer jij en/ of je partner echt last blijven houden van het gesnurk, dan is het aan te raden om medische hulp in te schakelen. Als onderliggende reden kan slaapapneu liggen wat ook snurken kan veroorzaken. Slaapapneu is een medische aandoening wat ook te behandelen is. Ook kunnen er hele andere reden zijn die jouw snurken veroorzaken. Raadpleeg bij twijfel of aanhoudende klachten bij voorkeur een arts! Het gaat immers om jouw slaap en rust.

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën