Ik kan niet slapen. Het is eigenlijk bizar om te beseffen hoeveel uur we in ons leven slapen. Als je 90 jaar mag worden, slaap je hiervan gemiddeld 32 jaar. Zie je het al voor je, 32 jaar lang in bed liggen? Als ik zoveel jaren lang mijn ogen dicht mag houden, dan wil ik wel het liefst dat ik daadwerkelijk goed slaap. Helaas, slapen lukt niet altijd even goed. Je hebt waarschijnlijk op dit artikel geklikt omdat je meer wilt weten over een goede nachtrust of omdat je niet kan slapen. In dit artikel ga ik je dan ook van alles vertellen over de wereld van slapen. Hoe kan het dat je niet in slaap kunt komen en wat kun je hieraan doen om dit te verbeteren? Zelf heb ik ook last gehad van veel slapeloze nachten, tot frustraties aan toe. Ik ben op zoek gegaan naar de oplossing hiervoor en deze oplossing wil ik graag met je delen.
Inhoudsopgave
Waarom kan ik niet in slaap komen?
Als je ergens tegen aanloopt is het altijd slim om de kern van dit probleem aan te pakken. Als kind heb je vast wel eens in je pyjama in de deuropening gestaan en gezegd: “Mama, ik kan niet meer slapen!” Vroeger kwam dit vaak door enthousiasme of nieuwsgierigheid naar wat er beneden in de woonkamer nog allemaal gaande was. Tegenwoordig is de reden waarom je niet kan slapen vaak wat minder positief. Door deze reden op te zoeken kun je dit in het vervolg makkelijker verhelpen. Hieronder vind je een aantal opties waarom slapen soms niet lukt.
Stress
Een van de hoofdredenen van een slechten nachtrust is stress. Ik weet dat dit op mij ook van toepassing is geweest. Ik kan niet slapen door stress. Deze stress kan overal vandaan komen, het is meer het effect dat het op onze hersenen en ons lichaam heeft. Je kunt stress hebben door een belangrijke presentatie die je moet houden op school, of prestatiedruk op werk. Ook persoonlijke stress kan een rol spelen. Misschien heb je wel wat problemen in je relatie en gaat het niet zo goed tussen jou en je partner, of zit je met jezelf in de knoop en weet je niet zo goed wat je moet doen. Al deze stressfactoren kunnen ervoor zorgen dat slapen niet lukt, omdat je simpel gezegd geen rust in je hoofd hebt.
Lichamelijke klachten
Misschien heb je een periode heel goed geslapen, maar kun je nu niet meer slapen. Dit kan komen door bijvoorbeeld lichamelijke klachten. Je hebt vast wel eens een stijve nek gehad, nou, probeer dan maar eens comfortabel op een kussen te liggen. Misschien herinner je nog wel het gevoel van je onbewust omdraaien in je slaap en een pijnscheut door je nek voelen. Dat is geen pretje kan ik je vertellen. Gebroken nachten zijn hiervan het gevolg. als je niet kan slapen door bijvoorbeeld een zere rug, dan zou dit ook kunnen liggen aan het matras of kussen waar je op ligt. Dit zou je even kunnen testen.
Slechte gewoontes
Persoonlijk noem ik dit de onzichtbare boosdoener. Gewoontes zijn de ritueeltjes en alledaagse bezigheden die we op de automatische piloot doen. Vaak hebben we daarom niet in de gaten welk effect dit op ons leven heeft. In dit geval op onze slaap. Denk maar eens aan ‘s avonds laat nog op je telefoon zitten, of om 10 uur ‘s avonds nog een kopje koffie drinken. Werk je in een ploegendienst, dan kan dit er ook voor zorgen dat je een verstoord nachtritme hebt. Ook als je overdag dutjes doet, omdat je ‘s nachts niet goed kan slapen. Het lijkt allemaal zo onschuldig, maar deze dagelijkse dingetjes zorgen ervoor dat je op het moment dat je naar bed moet niet in slaap komen kan.
Effecten van te weinig slaap
Als je een of twee nachtjes denkt: “Oei, slapen lukt niet.” Dan is dat helemaal geen ramp. Zodra dit vaker en vaker gebeurt kun je hier helaas negatieve effecten van ervaren. Dit wil je natuurlijk het liefst vermijden. De effecten van te weinig slaap kunnen zich op zowel geestelijk als lichamelijk vlak uiten. Misschien zijn er wel een aantal gevolgen die jij als slechte slaper hebt ervaren.
Geestelijk effect als je niet kan slapen
Als je een nacht heel erg goed hebt geslapen merk je gelijk dat je de volgende ochtend een stuk fitter bent en goed in je vel zit. Helaas als je een tijd al niet meer kunt slapen beginnen je ochtenden vrij negatief. Je kunt je door de vermoeidheid minder goed concentreren en je kunt vergeetachtig worden. Dit komt doordat weinig slaap ons kortetermijngeheugen aantast. Na een reeks slechte nachten kun je je een stuk somberder gaan voelen. Gevoelens zoals angst en eenzaamheid spelen hierin ook een rol.
Lichamelijke effecten als je niet kan slapen
Als de geestelijke gevolgen nog niet genoeg waren, kun je ook nog een lichamelijke klachten krijgen van weinig slaap. Je kunt bijvoorbeeld slechter gaan zien. Dit klinkt een beetje gek, maar ook weer logisch. Je spieren worden namelijk moe als je ‘s nachts niet genoeg bent opgeladen, waaronder ook je oogspieren. Daarnaast kun je in gewicht aankomen als je een tijd niet kan slapen. Dit komt doordat je sneller ongezonde keuzes maakt. Je gaat bijvoorbeeld minder snel naar de sportschool omdat je moe bent. Of je eet ongezonde dingen, omdat je geen puf hebt om een maaltijd in elkaar te zetten. Mensen waarbij slapen niet lukt hebben ook een grotere kans op diabetes.
Slapen met je partner
Voor de een is het ideaal en voor de andere is het onhandig. Samen slapen lukt niet altijd. Als je nog niet samenwoont kan het vervelend zijn om in twee verschillende bedden te slapen. Dit is niet per se gek, omdat het matras en het kussen natuurlijk anders zijn dan je thuis gewend bent. Ook heeft de een veel meer ruimte nodig dan de ander. In mijn geval kan ik niet in slaap komen als ik alleen ben, maar met mijn partner erbij juist wel. Uit onderzoek blijkt alleen dat je dit als een betere nachtrust kan ervaren, maar dat dit eigenlijk niet het geval is.
Samen slapen lukt niet
De reden waarom samen slapen eigenlijk niet lukt, terwijl je dit wel zo ervaart, heeft verschillende oorzaken. Over het algemeen is de man een lichtere slaper dan de vrouw. Dit zou betekenen dat mannen dus sneller wakker worden dan vrouwen door hun partner. De kwaliteit van onze slaap is 50% slechter als we samen slapen, dan als we alleen slapen. Ook al wordt je er zelf niet bewust wakker van. Elke draai of harde snurk van onze partner verstoort onbewust onze diepe slaap. Vrouwen hebben dus een beteren nachtrust vergeleken met mannen.
Hoe kan ik beter slapen?
Als je niet kan slapen heb je misschien nu al een idee waar dit probleem vandaan komt. Dat is de eerste stap. De tweede stap is hier een oplossing voor zoeken, want hoe kun je goed in slaap komen? Hiervoor heb ik een paar handige tips op een rijtje gezet die mij hebben geholpen met mijn verstoorde nachtrust. Van een betere slaapvoorbereiding tot Good Night Caps. Ik weet zeker dat de gouden tip voor jou ertussen staat. “Ik kan niet slapen” staat in het vervolg niet meer in jouw woordenboek. Ik zou zeggen, welterusten!
Kamertemperatuur
Wellicht heb je wel eens gelezen dat de temperatuur van een babykamer veel zegt over de nachtrust van een kindje. Zo is dat ook bij volwassenen het geval. De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden. Een koele kamer zorgt er namelijk voor dat je sneller in slaap valt. Dit verklaart ook waarom je in de winter onder een warme deken sneller in slaap valt als in de zomer waarin je het liefst geen deken wilt zien. Door een lagere temperatuur in onze kamer heeft ons lichaam wat meer energie nodig om ons warm te houden. Dit zorgt ervoor dat je sneller moe wordt.
Yogaoefeningen
Om ervoor te zorgen dat je volledig uitgerust bent voordat je in bed stapt en niet je werkstress meeneemt onder de deken kun je ontspanningsoefeningen doen. Dit kunnen bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen zijn, maar ook oefeningen die je helpen je gedachtes en lichaam te verbinden. Hierdoor zorg je dat elk onderdeel van je lichaam tot rust komt en je makkelijker in slaap kunt komen.
Slaapmeditatie
Tijdens het slapen gebeurt er nog altijd erg veel en al die processen die tijdens het slapen plaatsvinden zijn erg belangrijk. Daarom kan het ook erg vervelend zijn om niet te slapen of maar erg weinig te slapen. Al was het alleen al vanwege het vervelende gevoel dat je eraan overhoudt. Slaapproblemen komen helaas vaak voor. Gelukkig is er een oplossing waarmee je je slaapproblemen kunt doen verdwijnen. Deze oplossing is er dankzij slaapmeditatie. Bij Meditation Moments weten ze erg veel van slaapmeditatie en daar kunnen ze je dan ook goed verder helpen als je erg worstelt met problemen voor of tijdens het slapen.
Good Night Caps
Denk je dat jij wat meer hulp nodig hebt als je niet kan slapen? Wat mij ontzettend heeft geholpen zijn de Good Night Caps van Conciouz. Deze capsules hebben mij geholpen om sneller in slaap te vallen. Je kunt ze gewoon een uurtje voor het slapen innemen en je zult merken dat je de volgende dag met veel meer energie wakker wordt. Het voordeel van deze capsules is dat je er niet verslaafd aan kan raken. Natuurlijk moet je je wel aan de voorgeschreven dosering houden. Het nemen van slaappillen vind ik over het algemeen een beetje spannend, maar doordat dit wetenschappelijk samengestelde vega capsules zijn was deze spanning snel weg. Het is een ideaal hulpmiddel als slapen niet lukt.
https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1101982&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fconsiouz-goodnight-caps-slaapsupplement-beter-slapen-slaap-supplementen-magnesium-tauraat-melatonine-100-natuurlijk%2F9300000007749803%2F&name=Consiouz%20Goodnight%20Caps%20%C2%AE%20-%20Slaapsupplement%20-%20…Kun jij ook een steuntje in de rug gebruiken? Kijk dan wat de Good Night Caps van Consiouz nog meer te bieden hebben.