Je kent het vast wel. Lig je heerlijk te slapen en ineens word je wakker gemaakt door intens gesnurk van je partner. Soms is het zo oorverdovend dat er oordopjes of een andere slaapplek aan te pas moet komen. Snurken is vervelend om aan te horen, maar ook zeker vervelend voor degene die zo snurkt. Het zou natuurlijk het fijnste zijn als de oorzaak van het snurkprobleem aangepakt zou kunnen worden. Dit kun je doen met behulp van een snurkbeugel. Wil je weten wat dit precies inhoudt? Lees dan dit artikel eens door. Hierin lees je van alles over snurken, hoe een snurkbeugel werkt en welke snurkbeugel het beste getest is.
Inhoudsopgave
Waarom snurken mensen?
De belangrijkste vraag om te onderzoeken is natuurlijk waarom mensen snurken. Sommige mensen snurken elke nacht en sommigen helemaal niet. Ook zijn er mensen die alleen snurken als ze gedronken hebben of als ze ziek zijn. Hoe zou dat nu toch kunnen? De een wel en de ander niet? Over het algemeen snurken mannen meer dan vrouwen. Meestal is de partner degene die het meest last heeft van het gesnurk, maar je kunt ook zelf wakker worden van je eigen gesnurk.
Manier van ademen
Als we inademen, dan gaat de lucht via onze neus, keel en luchtpijn naar de longen. Aan het begin van de luchtpijp zitten ook onze stembanden. Het kan zo zijn dat er een vernauwing zit in het stukje tussen je neusgaten en stembanden. Dit kan ervoor zorgen dat wat we inademen hier minder makkelijk langs kan. Dit zorgt voor soms ontzettend harde snurkgeluiden.
Oorzaken van snurken
Er zijn verschillende oorzaken waardoor zo’n vernauwing kan ontstaan. Dit kun je bijvoorbeeld je hele leven al hebben, maar het kan ook een tijdelijk probleem zijn. Een langdurige oorzaak is bijvoorbeeld het ontspannen van de tongspier. Dit gebeurt bij iedereen op het moment dat we slapen, alleen glijdt bij sommige mensen de tong wat verder achter in de keel. Vooral als zij op hun rug slapen. Een andere langdurige oorzaak is het hebben van vergrootte keelamandelen.
Tijdelijke oorzaken
Je hebt net al kunnen lezen dat sommige mensen alleen snurken als ze ziek zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verstopte neus of wanneer je last hebt van een allergie. Daarnaast hebben rokers ook meer kans om te gaan snurken, omdat roken de keelholte irriteert.
Wie snurkt het meest?
Je weet nu al dat mannen het meest snurken. Daarnaast zijn er ook nog andere redenen waardoor de een meer snurkt dan de ander. Mensen met overgewicht hebben over het algemeen meer vet rond kun keel zitten. Dit zorgt ook voor een vernauwing waardoor zij sneller geneigd zijn te snurken. Oudere mensen snurken sneller dan jonge mensen, omdat hun spieren slapper zijn. De tong valt hierdoor bijvoorbeeld verder in de keelholte. Naast deze fysieke oorzaken hebben ook middelen zoals alcohol, en slaap- of kalmeringsmiddelen invloed op de kans op snurken.
Verschillende manieren van snurken
Snurken kun je oplossen door gebruik te maken van een snurkbeugel. Wat dit precies is gaan we verderop in dit artikel behandelen. Voordat je een snurkbeugel uitkiest is het belangrijk om te weten op welke manier jij of je partner precies snurkt. Er zijn namelijk 4 verschillende manieren. Hieronder zijn deze snurkmanieren in het kort uitgelegd.
- Neus snurken: Hierbij kan lucht niet goed door de neus. Bijvoorbeeld door een verkoudheid of allergieën zoals hooikoorts
- Mond snurken: bij deze manier van snurken adem je tijdens het slapen door je mond. Slappe spieren of slap weefsel in je mond kan voor enorme snurkgeluiden zorgen
- Tong snurken: hierbij valt de tong achterin je mond door het verslappen van je spieren. Tijdens het ademen gaat je tong trillen en veroorzaakt het snurken
- Keel snurken: De spieren in je keel en hals verslappen en het weefsel zit in de weg tijdens het ademen. Soms sluit het je luchtweg af waardoor je geschokt wakker wordt en dus ook schokkende, harde snurkgeluiden maakt
Wat is een snurkbeugel?
Eindelijk zijn we aangekomen bij de oplossing voor het snurkprobleem, namelijk de snurkbeugel. Eigenlijk is het een anti-snurkbeugel, omdat het namelijk voorkomt dat je nog gaat snurken. Een snurkbeugel is als het ware een bitje dat je tijdens het slapen in je mond hebt. Een snurkbeugel op maat laten maken is geen probleem. Sterker nog, dit is juist handig. Geen enkel gebit is bijna gelijk. Doordat je deze beugel ‘s nachts inhebt kan je onderkaak niet naar achter vallen. Je luchtweg blijft zo goed open, omdat je mond niet open kan vallen en je tong op zijn plek blijft.
Verschillende soorten snurkbeugels
Snurkbeugels zijn te verdelen in twee verschillende soorten. De eerste soort is echt bedoelt voor mensen met een snurkprobleem dat is vastgesteld door een arts. Dit is dus een snurkbeugel op medische indicatie. De arts heeft bij jou of je partner dan slaapapneu vastgesteld. In dat geval wordt de snurkbeugel ook wel een MRA genoemd. Dit is met een mooi woord een Mandibulair Repositie Apparaat. Samen met de dokter, het slaapcentrum en de tandarts wordt je snurkbeugel op maat gemaakt. In veel van deze gevallen wordt de snurkbeugel vergoed door de zorgverzekering.
Als er bij jou geen slaapapneu is vastgesteld, dan kun je alsnog een snurkbeugel kopen. Deze kun je ook af laten stellen op jouw gebit. Deze beugels zijn wel wat prijziger. Ook kun je standaard snurkbeugels aanschaffen die wat betaalbaarder zijn. Welke snurkbeugel beste getest is vind je in onze top 3.
Beste snurkbeugels top 3
Als je nog niet eerder een snurkbeugel hebt aangeschaft, dan is het wel zo fijn om een zetje in de goede richting te krijgen. Het vinden van de beste geteste snurkbeugel zullen we hiermee een stuk gemakkelijker maken. In deze top 3 vind je de beste en meest betaalbare snurkbeugels die jou of je partner kunnen helpen met een snurkprobleem.
#1 Mr. Anti Snurk
Een van de bekendste snurkbeugels is de beugel van Mr. Anti Snurk. Dit bitje is voor 90% van de snurkende mensen effectief. Het voordeel van deze snurkbeugel is dat je het bitje zelf op maat kunt maken. Dit doe je door het bitje voor 30 seconden in heet water te weken. Vervolgens plaats je deze in je mond waardoor de afdruk van je gebit in het bitje komt te staan. Het bitje laat je daarna 2 minuten in een glas met koud water zitten om zo uit te harden. Zo heb je een snurkbeugel op maat. De precieze gebruiksaanwijzing moet je natuurlijk even op de verpakking lezen. Dit bitje is zowel voor vrouwen als mannen geschikt en geeft al tijdens de eerste nacht resultaat.
#2 Glory Of White
Een andere optie voor een snurkbeugel die je zelf op maat kunt maken is die van Glory of White. Deze snurkbeugel is zelfs voor 95% van de gebruikers effectief. Bij het bitje krijg je ook nog een neusclip. Deze neusclip zorgt ervoor dat de spieren in je neus worden gestimuleerd tijdens het ademen. Dit zorgt ervoor dat je beter kunt doorademen. Doordat je de snurkbeugel op je eigen gebit kunt laten afstemmen wordt je geheid uitgerust wakker en heeft je partner geen last van jouw gesnurk.
#3 GO COMFORT PRO CLICK
Wil je graag een stapje verder gaan? Kijk dan eens naar de Go Comfort Pro Click. De naam zegt het al. Deze snurkbeugel werkt met een kliksysteem. Je kunt de beugel eerst op maat maken en vervolgens door het kliksysteem je onderkaak op de gewenste stand zetten. Hierdoor kan je onderkaak niet naar achter zakken tijdens het slapen. Zo voorkom je dus het snurkprobleem. Bij deze snurkbeugel ontvang je ook een makkelijk bewaardoosje. Andere gebruikers geven aan dat de snurkbeugel goed in hun mond past en gelijk werkt.
Numsy Anti Snurk set
Als je denkt dat een snurkbeugel op maat niet genoeg is om jouw of je partners snurkprobleem op te lossen, dan kun je ook wat meer uit de kast halen. Met de Numsy Anti Snurk Set heb jij gegarandeerd een goede nachtrust en ben je volledig van jouw snurkprobleem af. In dit slaappakket zitten 3 verschillende soorten siliconen oordopjes, 3 verschillende maten neusspreiders en natuurlijk een snurkbeugel. Alle items in deze set zin vervormbaar en ook wasbaar. Hierdoor kun je ze blijven gebruiken en ook mooi schoonhouden. Met het gebruik van Numsy Anti Snurk Set kunnen jij en je partner weer heerlijk slapen.