Je dekbed wassen – zo doe je dat!

Dekbed wassen. Hygiëne is een erg belangrijk onderdeel van ons leven. In bed denk je er misschien niet veel over na. Toch is hygiëne ook in bed een belangrijk gegeven.

Als we gaan slapen, maken we gebruik van veel meer dan we eigenlijk beseffen. We slapen op een matras, liggen onder een dekbed en liggen vaak met ons hoofd op een kussen.

Een langere tijd gebruik blijven maken van dezelfde spullen is natuurlijk niet erg fris. Het is beter om eens in de zoveel tijd je bed te verschonen. Ook je dekbed zal er een keer aan moeten geloven.

Je dekbed zal ook een keer gewassen moeten worden. Aangezien we dit niet heel vaak doen, bestaan er ook de nodige twijfels over hoe dit nou precies gedaan moet worden. Het is tijd om aan al die vragen en twijfels een einde te maken.

Dekbed wassen Onder een dekbed

In dit artikel ga je erachter komen hoe je jouw dekbed moet wassen. Lees dus snel verder en geniet binnenkort van een nacht onder een fris gewassen dekbed.

Wat is een dekbed?

Oke, laten we bij het begin beginnen. Eigenlijk met name zodat we het wel over hetzelfde hebben. Wat is een dekbed?

Dekbed wassen Wat is een dekbed?

Een dekbed is een soort beddengoed dat twee verschillende lagen combineert om isolatie te bieden. De buitenste laag is de tijk waardoor de vulling kan worden weggestopt, terwijl de binnenste laag grotendeels bepaalt hoe warm een dekbed is. De vulstoffen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt en bepalen meestal hoe warm een dekbed zal zijn.

Het dekbedmateriaal dat je kiest kan een behoorlijke impact hebben op je slaap. Er zijn verschillende soorten materialen voor verschillende seizoenen en u kunt hieruit kiezen om er een te vinden die bij uw behoeften past.

Dekbedden zijn er in vier varianten, die allemaal anders reageren op de temperatuur en slaaphouding van de persoon die het gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan zomer-, winter- en 4-seizoenen dekbedden.

Hoe vaak moet je je dekbed wassen?

Je ligt er in principe elke nacht onder en toch is het iets wat we het vaakst vergeten om te wassen. Je beddengoed daarentegen is wel iets dat vaker gewassen zal worden. Over het algemeen geldt hier de vuistregel voor om je beddengoed één keer in de week te wassen.

Maar je dekbed, dat is een ander verhaal. We verschonen ons bed dus wel regelmatig maar wassen het dekbed eigenlijk nooit.

Bacteriën en andere schadelijke stoffen kunnen zich ophopen in je dekbed en dan hebben we het nog niet eens gehad over de miljoenen huidcellen die in bed achterblijven.

Dekbedden verschillen van elkaar; sommige moeten regelmatig worden gewassen, andere kunnen worden gelucht en weer andere kunnen chemisch worden gereinigd. Hoe het ook zij, het is belangrijk om je dekbed schoon en fris te houden.

Lucht je dekbed daarom regelmatig maar soms moet je dekbed er echt aan geloven en moet je het ook gewoon wassen. Hoe vaak je een dekbed moet wassen hangt ook af van de persoon die je bent. Heb je bijvoorbeeld last van allergieën? Dan is het aan te bevelen om je dekbed toch wat vaker te wassen.

Dekbed wassen Dekbed luchten

Het lijkt misschien een wat uitgebreid artikel op de Engelse nieuwswebsite Huffington Post, maar twee keer per jaar je dekbed wassen is de beste manier om het schoon te houden. Heb je geen tijd of vind je het teveel moeite, dan raden we aan om minimaal één keer per jaar te doen.

Belangrijk om te weten bij het wassen van je dekbed

Je dekbed wassen doe je niet zomaar. Het is van tevoren wel belangrijk om hierbij op een heel belangrijk detail te letten.

De vulling van je dekbed speelt namelijk een cruciale rol bij het wassen ervan. Ieder materiaal heeft namelijk een eigen wasvoorschrift. Let hier dus goed op voordat je je dekbed in de wasmachine gooit.

Je zit er namelijk niet op te wachten dat je je dekbed compleet misvormd terugkrijgt uit de wasmachine.

Bij de aankoop van het dekbed kan je al zien welke vulling het dekbed heeft. Mocht je niet weten welke vulling je dekbed heeft, dan heb je altijd nog een laatste uitweg.

Dekbed wassen Waslabel

Ieder dekbed is namelijk voorzien van een label. Op dat label kan je dan het wasvoorschrift vinden. Als je goed kijkt wat er op het wasvoorschrift staat, dan kan het in ieder geval niet fout gaan.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden, maar het belangrijkste is dat je het wassen op de juiste manier doet.

Dekbedden met verschillende vullingen wassen

Dekbedden kunnen dus verschillende vullingen hebben. Iedere vulling moet je op een andere manier wassen. Dit heeft namelijk van alles te maken met het materiaal van de vulling.

Dekbed wassen Dekbed

Het ene materiaal kan namelijk veel hogere temperaturen aan dan het andere en ga zo maar door. Om je alvast een handje op weg te helpen, staan hieronder een aantal vullingen voor je op een rijtje met wat uitleg hoe je ze het beste kunt wassen.

Het wassen van een wollen dekbed

Het zelf wassen van een wollen dekbed wordt sterk afgeraden. Je kan de gok natuurlijk nemen, maar dan kan je er meteen vanuit gaan dat je dekbed niet blijft zoals het is.

Je wollen dekbed kan je beter langsbrengen bij een stomerij als je het schoon wilt hebben. Hier is de kans op het krimpen van een dekbed namelijk vrijwel nihil. Als je zelf je wollen dekbed wast, dan is de kans op het krimpen van het dekbed juist veel groter.

Toch bestaat er wel degelijk een kans dat je zelf je wollen dekbed schoon kunt krijgen. Tegenwoordig bestaan er namelijk merken die wollen dekbedden maken die je wel kunt wassen. Zij maken simpel gezegd gebruik van wasbare wol.

Over het algemeen kan je deze wol wassen op een temperatuur van 40 graden. Het is het beste om hier vervolgens een fijnwasmiddel bij te kiezen. De kans op succes is dan namelijk het grootst.

Uiteraard kan je er dan nog steeds voor kiezen om het dekbed naar een stomerij te brengen – zeker als je zelf de gok niet durft te nemen, is dat een veilige optie.

Het wassen van een donzen dekbed

Het wassen van een donzen dekbed is zeker mogelijk. Of het verstandig is, is echter een ander verhaal.

In principe zal er op een label van een donzen dekbed altijd staan dat het gewassen kan worden in de wasmachine. Als je je donzen dekbed graag mooi wilt houden, dan is het niet verstandig om het dekbed te wassen in een wasmachine. Dit is namelijk niet bevorderlijk voor het uiterlijk van het dekbed. Ook hier is de stomerij een erg veilige optie.

Mocht je toch zelf het dekbed willen wassen, dan is het verstandig om rekening te houden met een aantal belangrijke punten. De punten staan hieronder voor je op een rijtje.

  1. Gebruik een dons wasmiddel of anders een fijnwasmiddel.
  2. Maak gebruik van het fijn- of wolwasprogramma op de wasmachine.
  3. Droog het dekbed op een lage temperatuur in de droger. Zorg ook voor enkele tennisballen, want dit zal voorkomen dat de veren aan elkaar blijven plakken.
  4. Haal regelmatig het dekbed uit de droger om het op te schudden. Blijf geduldig, want het kan een tijd duren voordat het dekbed droog is. Zet de temperatuur van je droger niet hoger.

Het wassen van een katoenen dekbed

Waar het wassen van een wollen en donzen dekbed nog voor de nodige problemen kan zorgen, is dat bij het wassen van een katoenen dekbed wel anders.

Over het algemeen brengt dit namelijk geen enkel risico met zich mee.

Controleer voor de zekerheid wel eerst het label van het dekbed. Zo weet je namelijk zeker dat je het dekbed op de juiste temperatuur wast en verklein je de kans dat het fout gaat namelijk nog meer.

Het wassen van een synthetisch dekbed

Voor een synthetisch dekbed geldt over het algemeen hetzelfde als voor een katoenen dekbed. Het brengt absoluut geen problemen met zich mee.

Zorg er ook hier voor dat je altijd eerst het label goed controleert. Dit verkleint de risico’s namelijk alleen maar meer. Hierdoor zorg je ervoor dat er eigenlijk zo goed als geen risico bestaat.

Om het dekbed te drogen kan je de keuze maken om het in de droger te stoppen. Kijk ook hiervoor eerst weer goed naar het label – niet ieder synthetisch dekbed kan namelijk in de droger. Vergeet het controleren van het label dus niet.

Het wassen van een zijden dekbed

Een zijden dekbed is vaak lekker zacht en voelt ook heerlijk luxe aan. Om het zijden dekbed schoon te krijgen, is het zelf wassen absoluut geen goed plan. Sterker nog, het is volledig uit den boze.

Het grote voordeel van een zijden dekbed is dat het eigenlijk niet gereinigd hoeft te worden. Dit heeft te maken met de eigenschappen van zijde. Zijde is namelijk antistatisch en antibacterieel. Een grondige reiniging is dus eigenlijk overbodig.

Het is wel verstandig om het dekbed regelmatig te laten luchten. Dit doe je het liefst bij mooi weer. Let er wel op dat je het dekbed niet in de volle zon hangt. Dit is namelijk niet de bedoeling.

Deze behandeling zal ervoor zorgen dat je lang genoeg kunt genieten van je zijden dekbed. Natuurlijk kan het zo zijn dat er zich een situatie voordoet waarin je geen andere keuze hebt dan het dekbed te reinigen. Doe dit dan absoluut niet zelf.

Breng het dekbed langs bij een stomerij. Hier zijn namelijk professionals aan het werk die precies weten wat ze moeten doen om het zijden dekbed schoon te krijgen. Je krijgt je dekbed dan schoon terug en ook nog eens in de staat zoals het was voordat je het wegbracht. Ideaal toch?

Conclusie – maak geen fouten meer met het reinigen van je dekbed

Dat er vragen en twijfels zijn rondom het wassen van dekbedden is niet heel gek. Het is namelijk geen dagelijkse kost. Het maken van fouten komt dan ook met enig regelmaat voor.

Hopelijk kan je nu een einde maken aan het maken van die fouten en is er ook een eind gekomen aan je twijfels rondom het wassen van dekbedden.

Om er zeker van te zijn dat je geen fouten meer zult maken, herhalen we nog kort even hoe je het per dekbed het beste kan aanpakken.

  1. Wollen dekbed: het zelf wassen van een wollen dekbed is onverstandig. Een stomerij is een betere keuze. Sommige wollen dekbedden zijn gemaakt van wasbaar wol. Maak in dat geval gebruik van een fijnwasmiddel en kijk goed naar het label van het dekbed.
  2. Donzen dekbed: het wassen van een donzen dekbed is niet heel handig. Van wassen worden deze dekbedden niet mooier. Kies voor een stomerij om het beste resultaat te krijgen.
  3. Katoenen dekbed: het wassen van een katoenen dekbed is zo goed als risicoloos. Zeker als je het label goed controleert zullen fouten niet meer gemaakt worden.
  4. Synthetisch dekbed: voor een synthetisch dekbed geldt precies hetzelfde als voor een katoenen dekbed. Je kan het gewoon wassen, maar controleer wel eerst het label om er zeker van te zijn dat je de juiste standen gebruikt.
  5. Zijden dekbed: een zijden dekbed wassen is absoluut niet verstandig. Een stomerij kan je uitkomst bieden als het dekbed wel gereinigd moet worden. Over het algemeen is het regelmatig laten luchten van het dekbed genoeg om het lang mee te laten gaan.

Wil jij nou nog meer weten over slapen? Kijk dan zeker eens verder op onze website!

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën