Probeer deze handige tips eens uit als je niet kan slapen!

Wat moet doen als je niet kan slapen? Je kent het vast wel: je hebt net een lange dag werken of school achter de rug en je verlangt alleen nog maar naar rust. Zodra je thuis bent, plof je neer op de bank en je kijkt lekker naar een filmpje. Op die manier kan je even volledig tot rust komen. 

De dag begint op zijn einde te lopen en het is tijd om naar bed te gaan. Hoewel dit eigenlijk helemaal niet zo bijzonder is, hebben veel mensen hier toch problemen mee. 

Het komt namelijk erg veel voor dat mensen niet in slaap kunnen vallen. Misschien ben jij ook wel iemand die met dit erg vervelende probleem te maken heeft. Je wilt dan ook graag dit probleem op zien te lossen. 

Gelukkig is dat ook mogelijk. Wil jij nou weten hoe dat kan? Lees dan snel verder in dit artikel en kom alles te weten over het niet in slaap kunnen vallen!

Waarom het een probleem is als je niet kan slapen

Iedereen heeft wel eens moeite om in slaap te vallen. Voor sommige mensen is dit helaas een veel terugkerend probleem. Een oplossing lijkt dan ook moeilijk te vinden. 

Wat moet je doen als je niet kan slapen - Slapeloosheid

Dit alles bij elkaar vormt eigenlijk een groot probleem. Niet in slaap kunnen vallen is namelijk erg frustrerend, maar het feit dat het je allemaal slaap kost is nog vervelender. We hebben namelijk genoeg slaap nodig om te kunnen functioneren. 

Na een nacht slecht slapen zullen we de vervelende gevolgen al snel ondervinden. Hoe langer dit duurt, hoe erger de problemen zullen worden. Bovendien is het ook erg gevaarlijk als je niet slaapt. 

Het is dus van groot belang dat je op tijd een oplossing weet te vinden. 

Tips om toch in slaap te vallen

Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd om toch in slaap te kunnen vallen. Op het internet zijn allerlei middeltjes te vinden. Deze middeltjes zouden je moeten helpen, maar vaak is dat absoluut niet het geval. Het gaat meer om een leuk verkooppraatje, dan dat het middel daadwerkelijk werkt. 

Het zal veel vaker blijken dat ouderwetse methodes veel beter werken. Misschien klinkt het allemaal iets minder cool, maar de werking is vaak stukken beter. Het valt dan ook zeker aan te raden om deze ‘ouderwetse’ methodes eens uit te proberen. 

Wat moet je doen als je niet kan slapen - Ouderwets

Hieronder zijn enkele tips te vinden. Misschien zit hier wel de gouden tip voor jou tussen. Het is altijd het proberen waard en je zult er ook niet slechter van worden.

Tip 1: geef meer aandacht aan je lichaam

Als je niet kunt slapen, dan is vaak de eerste gedachte dat dit iets te maken heeft met je mentale toestand. Vaak zijn we hier dan ook erg druk mee bezig. Het kan beter zijn om de aandacht naar je lichaam te verleggen. 

Hierdoor kan je je hoofd namelijk rust geven. Door middel van ademhalingsoefeningen kan je dit bereiken. Hierbij is het belangrijk om zoveel mogelijk onderdelen van je lichaam te gebruiken. Dit zal er allemaal aan bijdragen dat je hoofd eerder rust zal krijgen. 

Wat moet je doen als je niet kan slapen - Ademhaling

Inademen doe je bij deze oefeningen door je neus en het uitademen via de mond. Door de oefening een tijdje uit te voeren, zal je al snel de effecten ervan beginnen te merken.

Tip 2: schrijf op waar je mee zit

Iedereen krijgt wel eens te maken met tegenslagen of andere problemen. Dat we ons hier zorgen om maken is dan ook niet meer dan normaal. 

Hoewel het normaal is, zal het er wel voor zorgen dat je moeite hebt met in slaap vallen. Al deze gedachten zijn overdag misschien niet zo aanwezig, maar zodra je in bed ligt, wordt het des te meer. 

Hoe langer je wakker ligt, hoe meer gedachten er in je op zullen komen. Je bent dan ook erg op zoek naar een manier om van deze gedachten af te kunnen komen. 

De oplossing hiervoor ligt misschien wel naast je ergens op een bureau. Pak een schrift, of gewoon een los papiertje, en een pen. Je kunt nu vast al raden wat je moet doen. Schrijf al je gedachten op het papier en je zult merken dat je meteen meer rust in je hoofd hebt. Je schrijft de problemen op deze manier namelijk van je af. Hierdoor creëer je meer rust. 

Wat moet je doen als je niet kan slapen - Opschrijven

In slaap vallen gaat zo een stuk makkelijker, want je hebt minder om je zorgen over te maken. Vervolgens kan je overdag de tijd nemen om rustig over alles na te denken. 

Zo heb je er ’s avonds laat en ’s nachts minder last van.

Tip 3: luister naar rustgevende muziek

Het luisteren van muziek kan voor sommigen een erg ontspannende werking hebben. Waarschijnlijk is dat dan ook de reden dat we veel naar muziek luisteren. 

Als je niet kunt slapen, dan kan het luisteren van muziek ook helpen; vooral het luisteren van rustgevende muziek zal je hierbij enorm helpen. De geluiden wekken trage hersengolven op en deze zullen er vervolgens voor zorgen dat je beter in slaap kunt vallen. Slaapmeditatie is iets wat heel erg goed kan helpen.

Wat moet je doen als je niet kan slapen - Rustgevende muziek

Het is natuurlijk niet verplicht om naar dit specifieke soort muziek te luisteren. Op het internet kan je meer dan genoeg muziek vinden. 

Tussen al die nummers zit vast wel iets verborgen wat jou kan helpen om in slaap te vallen. Zodra je het gevonden hebt, zal je merken dat je veel sneller in slaap kunt vallen.

Tip 4: probeer positief te denken

Het is best lastig om in bepaalde situaties positief te blijven denken. Negatieve gedachten komen dan eenmaal een stuk sneller in je op. 

Toch is het beter voor je om positief te denken. Je zult dan merken dat je dagen er beter uit komen te zien. Het helpt niet alleen om overdag meer van het leven te kunnen genieten, maar ook om ’s nachts beter en sneller te slapen. 

Positieve gedachten zorgen er namelijk voor dat je sneller in slaap zult vallen. Probeer dus altijd positief te denken, hoe moeilijk het ook is. 

Wat moet je doen als je niet kan slapen - Positief denken

Als er toch negatieve gedachten in je opkomen, probeer deze dan om te zetten naar iets positiefs. Het is een trucje dat je even onder de knie moet krijgen, maar als het eenmaal lukt kan je er erg veel plezier aan beleven.

Tip 5: opstaan, voor als slapen echt niet lukt

Soms is het gewoon onmogelijk om in slaap te vallen. Wat de reden ervoor ook is – het lukt je gewoon niet. 

Het is niet goed om het te blijven proberen in zulke gevallen. Het wordt er namelijk niet beter van. 

In dit uiterste geval is er namelijk nog altijd een andere oplossing waarvoor je kunt kiezen. Het klinkt erg tegenstrijdig, maar je zult dan weer op moeten staan. 

Vervolgens ga je op zoek naar iets waarvan je weet dat je er ontspannen door raakt. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het maken van een puzzel of iets dergelijks. Hierna kan je ontspannen je bed weer in en zul je een stuk makkelijker in slaap vallen. 

Wat moet je doen als je niet kan slapen - Boek lezen

Ondanks dat het tegenstrijdig klinkt om weer op te staan, is het toch een erg handige truc om te gebruiken. Bovendien ben je al snel bereid om van alles uit te proberen als je niet kunt slapen.

Tip 6: een goed bed

Dit klinkt erg logisch, maar toch valt het in de praktijk vaak nog tegen. Een goed bed kan je namelijk helpen bij het behalen van een goede nachtrust. 

De waarde van een goed bed, goede matras en een geschikt kussen wordt toch vaak nog onderschat. We denken allemaal dat het niet zo heel belangrijk is, maar het kan ondertussen zomaar de reden zijn dat je al een hele tijd slecht slaapt. 

Wat moet je doen als je niet kan slapen - Goed bed

Mochten de vorige tips niet hebben geholpen, dan weet je dus waar het zeer waarschijnlijk aan ligt. Gelukkig is het tegenwoordig erg makkelijk op te lossen, want er valt erg veel op maat te maken. 

Zo geldt dat ook voor erg veel dingen die we in ons bed hebben liggen. Het kost misschien wel wat meer dan gemiddeld, maar uiteindelijk zullen de baten veel hoger zijn dan de kosten. De kosten zul je al snel vergeten zijn.

Conclusie – toch slapen als je niet kunt slapen

Niet kunnen slapen is misschien wel het meest frustrerende wat er is; je ligt maar te woelen en te draaien en je kunt maar niet in slaap vallen. 

Je bent zeker niet de enige die met dit probleem te maken krijgt. Er zijn wereldwijd meer dan genoeg gevallen bekend. Als het voor langere tijd een probleem is, dan begint het natuurlijk steeds vervelender te worden. 

Gelukkig is dit probleem wel op te lossen. Hoe het op te lossen is, hangt een beetje af van de persoon en de oorzaak voor het slechte slapen. 

Wat moet je doen als je niet kan slapen - slapen gaan

De tips uit dit artikel kunnen je zeker helpen om beter te slapen. Het zal in ieder geval er niet voor zorgen dat je nog verder achteruitgaat wat betreft je slaap. Wie weet kan jij binnenkort wel weer genieten van een goede nachtrust door gebruik te maken van deze zeer handige tips.

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën