7 Super eenvoudige slaaptips voor ouders van moeilijke slapers

Een slaapritme creëren voor jouw baby, of jouw kindje goed en snel in slaap brengen kan soms een hele opgave zijn. Vaak gaat je eigen slaapritme eraan onderdoor en ben je al blij als je een paar uurtjes je ogen dicht hebt kunnen doen voordat de dag weer begint. Wat zijn nu echt de beste slaaptips om je baby in slaap te krijgen? In deze blog wil ik je wat meer informatie geven over de verschillende slaapritmes per leeftijd. Ik wil je vertellen over mijn ervaringen en ontdekkingen met mijn kindje en hoop ik je wat tips mee te kunnen geven, zodat jouw baby straks ook slaapt als een roosje.

Slaapritme van pasgeboren baby’s

Als kersverse ouders is het leven soms een achtbaan. Alles is nieuw en gaan jullie voor het eerst met jullie kindje beleven. Zoals je al weet wordt een groot deel van een baby’s dagbesteding gespendeerd met de oogjes dicht. Ze moeten namelijk heel erg veel slapen. Uiteraard zijn er baby’s die een stuk actiever zijn dan de ander, maar over het algemeen slaapt een baby tussen de 0 en 4 maanden ongeveer 16 tot 17 uur per dag. Zie je het al voor je, 17 uur slapen? Heerlijk! Alleen tijdens voedingstijd is je baby wakker. Meestal na een uurtje begint een baby druk te doen of te gapen en weet je dat het tijd is om weer naar bed te gaan.

slaaptips-banner

Slaapritme baby’s tot 1 jaar

Met een aantal maanden zal een baby steeds iets minder slaap nodig hebben. Je hebt inmiddels al een beetje door wanneer jouw kindje wel en niet slaapt. Bij een leeftijd van 4 tot 6 maanden slaapt een baby nog 14 tot 15 uur per dag inclusief de middagdutjes. Vanaf een leeftijd van 7 maanden slapen baby’s nog zo’n 11 uur per nacht met daarbij door de dag heen een paar slaapjes van 2 tot 3 uur. Hier zit meestal zo’n 2 uur tussen waarin ze wakker zijn. Hoe ouder jouw baby wordt hoe meer ze overdag mee gaan krijgen. Dit zijn vaak dingen die ze ‘s avonds pas gaan verwerken. Daarom kan het zo zijn dat baby’s van 10 tot 12 maanden moeilijker in slaap komen in de avond. De een of twee slaapjes overdag duren dan nog ongeveer 2 uur.

Slaapritme van een dreumes

Uit onderzoek is gebleken dat een dreumes tot 24 maanden ongeveer 11 tot 14 uur slaap hoort te krijgen. Hierdoor kunnen zij zich het best ontwikkelen. Overdag slaapt je kindje dan meestal nog een paar keer. Dit is vaak een dutje in de ochtend en een dutje in de middag. Bij een leeftijd van 18 maanden is dit vaak al ingekort naar alleen een dutje in de middag. Wat volgens het onderzoek het perfecte slaapritme voor een dreumes moet zijn, is opstaan tussen half 7 en half 8 om vervolgens rond een uur of half 1 het eerste dutje te doen. Rond een uur of 7 in de avond is het weer tijd om je kindje naar bed toe te brengen.

Slaaptips-dreumes-dreumes

Mijn kindje slaapt niet goed

Nu denk je vast: wat heb ik hier nu aan? Want mijn kindje slaapt juist niét goed! Daar ga ik je mee helpen. Allereerst is het handig om te weten wat een goed slaappatroon is, zodat je een beetje een richtlijn hebt waar je naartoe kunt werken. Door het lezen van het bovenstaande weet je dat nu gelukkig. Kindjes die moeilijk in slaap vallen zijn veel voorkomend. Dit komt vaak door de zogenoemde afhankelijke slaapassociatie. Je kindje is vooral in het begin namelijk heel afhankelijk van jullie als ouders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voeding of een tijdje heen en weer wiegen voor het slapen gaan. Zonder deze dingen en zonder jullie is het voor een kindje moeilijker om in slaap te komen.

Slaaptips om in slaap te vallen

1. Een rustige en koele slaapkamer

Om jouw kindje een zo goed mogelijke nachtrust te geven is een van de belangrijkste baby slaaptips, de omgeving. Allereerst is het goed om de slaapkamer van jouw kindje echt tot een fijn plekje te maken. Door overdag licht door te laten en de kamer in de avond donker te maken krijg je baby sneller een dag en nacht ritme. Ook de juiste temperatuur in de kamer is een belangrijke slaaptip voor een baby. De perfecte kamertemperatuur ligt tussen de 16 en 20 graden.

Slaaptips-temperatuur

2. Het hebben van een duidelijk slaapritme

Een van de redenen dat een baby niet goed zelfstandig kan slapen is dus omdat ze erg afhankelijk zijn van papa en mama. Vaak lukt het dan alleen om je kindje korte dutjes te laten doen terwijl hij of zij bij je ligt. Deze korte dutjes duren vaak niet langer dan drie kwartier. Om deze korte dutjes te voorkomen moet je goed rekening houden met de tijd dat je kindje wakker is. Hoe langer je hem of haar wakker kunt houden, des te langer ze uiteindelijk kunnen blijven slapen. Op zich wel logisch natuurlijk.

3. Werk naar het slaapmoment toe

Zijn jouw kinderen al iets ouder, maar hebben zij ook moeite met in slaap komen. Dan is een goede slaaptip om naar het slaapmoment toe te werken. Dit doe je bijvoorbeeld door een half uur tot een uur voor het slapen rustige activiteiten met je kind te doen. Laat ze dus geen computerspelletjes meer doen of naar een beeldscherm kijken. Dit geld overigens niet alleen voor kinderen, maar als slaaptip voor volwassenen is dit ook een hele goede. Door het witte licht van computers, telefoons en televisies kom je namelijk moeilijker in slaap.

4. Gebruik vaste bedtijden

Eigenlijk is het gebruik van vaste bedtijden voor elke leeftijd belangrijk. Je weet nu dat deze tijden bij baby’s belangrijk zijn om zo een goed dag en nacht ritme te krijgen. Bij wat oudere kinderen is een vaste bedtijd ook belangrijk, omdat zij misschien al alleen naar bed gaan. Vaak willen ze dan toch nog even wat muziek luisteren of een spelletje doen. Spreek daarom een tijd af waarop ze moeten gaan slapen. Controleer ook elke nacht even of ze echt zijn gaan slapen.

5. Lees een boek

Als klein kind wilde ik dat mijn ouders elke avond een boekje voorlazen. Vaak hetzelfde boekje een aantal keer achter elkaar. Voor elke leeftijd is het lezen van boekjes een goede manier om tot rust te komen. Voor baby’s is het stemgeluid van papa of mama al rustgevend en voor jonge kinderen is het een gezellig moment om ook nog even samen de dag door te nemen. Voor papa en mama zelf is lezen ook een goede slaaptip. Na een hectische dag is het lezen van een paar bladzijdes al zo rustgevend dat ik al snel vertrokken ben.

Slaaptips-voorlezen

6. Combineer licht en geluid

Je weet nu dat licht veel invloed heeft op het slaapritme van je kindje. Ook een rustig stemgeluid van papa of mama kan een veilig gevoel geven. Naast stemgeluid heeft überhaupt een licht geluidje of ruis een kalmerend effect. Het combineren van licht en geluid bij het slapen is waarschijnlijk de beste slaaptip om in slaap te komen. Het constant helpen in slaap brengen van je kindje zal niet elke dag goed uitkomen, omdat je hier misschien net niet altijd genoeg tijd voor hebt. Persoonlijk werden de slapeloze en onderbroken nachten mij een beetje te veel. Ik ben daarom opzoek gegaan naar iets wat mij daarbij kon helpen. Al snel kwam ik de Numsy Lumi tegen. Dit was echt een eyeopener voor mij, of eerder een eyecloser, aangezien ik en mijn kindje ein-de-lijk een goede nachtrust hebben gecreëerd.

7. Numsy Lumi

Slaaptips - Numsy Lumi

Numsy Lumi is een machine die jouw baby of kindje helpt om goed in slaap te komen. Het is eigenlijk een soort nachtlampje waar ook nog eens geluid uit komt. Deze machine heeft 8 verschillende lichtinstellingen, zodat je precies kunt kijken met welk lichtje jouw baby het beste kan slapen. Deze lichtjes zijn ook allemaal te dimmen

Naast het licht zit er dus ook geluid in de Numsy Lumi. Dit is niet zomaar geluid, maar white noise. White noise heeft een kalmerend effect, dit komt ook omdat dit de geluiden zijn die je kindje 9 maanden lang in de baarmoeder heeft gehoord. Dit geeft dus een heel vertrouwd gevoel. Naast de witte ruis en baarmoedergeluiden zitten er ook verschillende natuurgeluiden verwerkt in deze machine. In totaal kun je kiezen uit 31 verschillende soorten geluiden. Je kunt instellen hoelang je het geluid af wilt laten spelen, misschien is een uur of twee uur genoeg, maar je kunt er ook voor kiezen om het geluid de hele nacht door te laten spelen.

Wat ik erg fijn vind aan dit nachtlampje is dat hij heel compact is. Je kunt hem dus overal mee naartoe nemen en het neemt ook nog eens bijna geen ruimte in beslag. Mocht je kindje dus een keer bij opa en oma logeren of gaan jullie op vakantie, dan kun je het lampje gemakkelijk meenemen. Dit is ideaal, omdat in een andere omgeving in slaap komen vaak lastig en spannend is. Door de kalmerende geluiden en het herkenbare licht, maakt dit een onbekende omgeving gelijk een stukje meer vertrouwd. De Numsy Lumi is voor mij daarom verreweg de beste slaaptip en slaaphulp voor mijn kindje.

Bekijk of de Numsy Lumi wat voor jouw kindje is op www.numsy.nl.

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën