Als mijn wekker vroeg in de ochtend gaat, dan kan ik vaak al uitkijken naar het moment dat ik ‘s avonds weer mijn bed in kan duiken. Eenmaal opgestaan valt het natuurlijk allemaal wel mee, maar toch is slaap voor mij een echt geniet moment. Het is mij soms een raadsel hoe ik vroeger overdag heb kunnen functioneren op nachten waarin ik maar 2 of 3 uur slaap heb gehad. Een feestje tot in de late uurtjes en pas naar bed als de zon op kwam. De volgende dag stond ik gewoon weer om half 10 op de werkvloer. Hierdoor ben ik eigenlijk heel benieuwd naar hoelang slapen voldoende is. Wil jij nu ook weten hoelang slaap nodig is voor een goede nachtrust? Lees dan dit artikel eens door.
Inhoudsopgave
Wat is het effect van te weinig slaap?
Laten we vooropstellen dat stapavonden, zoals in onze studententijd, niet bevorderlijk zijn voor je algehele conditie. Sterker nog, te weinig slaap, vooral voor een langere periode, brengt veel negatieve effecten met zich mee. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Hieronder vind je een aantal van de meest voorkomende effecten van te weinig slaap.
Slechte concentratie
Tijdens onze slaap komen onze hersenen tot rust. Hierin worden alle indrukken die we door de dag heen hebben opgenomen verwerkt. Als je niet lang genoeg hebt geslapen zijn je hersenen ook niet goed uitgerust. Zie het als een telefoon die je op de oplader hebt liggen. Haal je deze te vroeg van het stroom af, dan heb je niet een volledig opgeladen batterij voor de nieuwe dag. Hierdoor kunnen in het echte leven concentratieproblemen ontstaan. Je kunt je door de vermoeidheid minder goed focussen of neemt beslissingen zonder hier goed over na te hebben gedacht.
Weinig energie
Een niet volledig opgeladen, natuurlijke batterij zorgt er ook voor dat je niet genoeg energie hebt om de normale dagelijkse dingen te doen. Je bent al snel toe aan een middagdutje of bent taken aan het uitstellen. Door het doen van een middagdutje, maak je jouw verstoorde slaapritme eigenlijk alleen maar erger. Hierdoor heb je namelijk wat later op de avond meer energie, waardoor je vervolgens alsnog te laat naar bed toe gaat. Weinig energie kan ook betekenen dat je minder met familie of vrienden wilt afspreken, of je prestaties op werk verminderen.
Verandering in uiterlijk
Helaas heeft hoelang we slapen ook effect op ons uiterlijk. Als we te weinig slapen krijgen we een slechtere huid. Je kunt opgezette ogen krijgen of een grauw gezicht. Een aanhoudend slaaptekort kan zelfs zorgen voor meer fijne lijntjes en donkere kringen onder je ogen. Het fenomeen schoonheidsslaapje is niet voor niets in het leven geroepen.
Slecht humeur
Een ander negatief effect van niet genoeg slapen is een slecht humeur. Laten we eerlijk zijn, we worden er niet vrolijker op als we een slechte nacht hebben gehad. We kunnen hierdoor sneller geïrriteerd raken, niet goed luisteren naar anderen en fel reageren. Dat is natuurlijk niet zo eerlijk, want een ander kan er niets aan doen dat jij slecht slaapt. Uit onderzoek is gebleken dat onze hersenen 60% minder actief kunnen zijn op het gebied van emoties door weinig slaap. Hierdoor kunnen we minder goed relativeren en dus ook anders reageren dan normaal.
De voordelen van genoeg slaap
Als er negatieve kanten zitten aan de hoeveelheid slaap die we hebben, dan zitten er natuurlijk ook positieve kanten aan voldoende slaap. Hoelang slaap heb je nodig? Dat zal ik je later vertellen. Hier vind je in ieder geval alvast een lijstje met de voordelen van genoeg slaap.
Verbeterde sportprestaties
Door voldoende rust te hebben in de nacht, kun je beter presteren tijdens het sporten. Zo blijkt het dat topsporters zoals zwemmers een verbeterde conditie hebben na een goede nachtrust. Daarbij komt natuurlijk ook kijken dat je meer energie hebt als je voldoende hebt geslapen. Hierdoor ga je waarschijnlijk vaker naar de sportschool en ben je goed bezig om je lichaam te onderhouden. Door genoeg slaap heb je ook minder kans op blessures.
Bevorderde creativiteit
Alle indrukken die je door de dag heen hebt opgedaan liggen als het ware als een puzzel in je hersenen. Door voldoende slaap wordt deze puzzel in elkaar gezet en krijgt alles een plekje. Doordat al je ervaringen goed georganiseerd zijn heb je meer ruimte voor creativiteit. Je emoties worden in je hersenen gekoppeld aan je herinneringen. Dit zorgt ervoor dat je overdag creatiever kunt nadenken.
Betere weerstand
Hoelang we slapen heeft invloed op onze weerstand. Voldoende slaapt zorgt voor een verbeterd immuunsysteem. Mocht je je niet helemaal lekker voelen, dan kan een avondje goed slapen al wonderen doen. Als je genoeg uren hebt geslapen heb je minder kans om ziek te worden. Vooral de diepere slaapfases waarin we dromen spelen hierin een grote rol.
Hebben we allemaal even veel slaap nodig?
In de intro van dit artikel heb je al kunnen lezen dat ik vroeger nog steeds goed kon presteren met maar een paar uur slaap. Dat hoef ik nu echt niet meer te proberen. Ik heb gemerkt dat als ik van 12 uur ‘s nachts tot 9 uur ‘s ochtends slaap, ik het gevoel heb dat ik goed ben uitgerust. Dit is dus 9 uur lang. Dit terwijl mijn partner het liefst om 7 uur de wekker zet. Niet iedereen heeft dus behoefte aan evenveel slaap. Ook kan ik op de een of andere manier beter opstaan als ik maar 5 uur heb geslapen in plaats van 7 uur. Hoelang slaap nodig is, verschilt ook per leeftijd. Zo slapen baby’s bijvoorbeeld wel 16 uur per dag, terwijl wij als volwassenen veel minder slaap nodig hebben. Omdat slaap nodig is om te herstellen van de opgedane ervaringen, is het best logisch dat als je jong bent je hier meer van nodig hebt. Elke dag maak je als kind of als puber nieuwe dingen mee op school. Je leert in deze periode ook veel meer dan een volwassene die gewoon een standaard woon en werk routine heeft. Hierdoor heeft een volwassene dus veel minder indrukken te verwerken dan een kind.
Hoelang slapen is gezond?
Hoelang slapen nodig is om goed te functioneren verschilt dus per leeftijd. Als we even kijken naar alleen volwassenen, dan hebben wij gemiddeld 6 tot 9 uur slaap nodig. Als je merkt dat je na een nachtrust van 6 uur toch nog veel te moe bent, dan weet je dus dat je iets meer slaap nodig hebt. Door een goed slaapritme te ontwikkelen blijf je gezond. Dit kun je creëren door elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan. Zo heeft je lichaam steeds beter in de gaten wanneer het tijd is om te gaan slapen.
Uitslapen
Veel mensen denken dat als ze uitslapen dat ze dan gezonder en fitter zijn. Eigenlijk is dit juist het tegenovergestelde. Een keertje uitslapen is niet erg. Ook wakker worden zonder wekker is heerlijk, maar dit is niet goed voor ons slaapritme. Je weet nu dat een slaapritme voor een goede gezondheid nodig is. Als je wel om dezelfde tijd naar bed gaat, maar niet elke dag rond dezelfde tijd opstaat, dan heb je alsnog een verstoord slaapritme. Dit kan hetzelfde effect geven als te weinig slaap. Soms blijf je te lang in bed liggen waardoor je hoofdpijn krijgt of een beetje lui wordt. Dit wil je natuurlijk voorkomen.
Luister naar je lichaam
Je weet nu wat nodig is voor een gezonde nachtrust. Uiteraard zijn er verschillende factoren die invloed kunnen hebben op hoeveel slaap je nodig hebt. Het is daarom altijd belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Je zult begrijpen dat iemand die kerngezond is, minder slaap nodig heeft als iemand die heel erg ziek is. Voor iemand die moet herstellen is het daarom juist belangrijk om wat extra uurtjes slaap te pakken, zodat het lichaam zich kan aansterken. Voel je je dus een keer niet lekker, dan is het helemaal niet verkeerd om in plaats van 7 uur een keer 8 of 9 uur te slapen. In dat geval luister je naar je lichaam, maar ben je alsnog bewust bezig met de hoeveelheid slaap die een mens over het algemeen nodig heeft.
Good Night Caps
Wat mij ontzettend heeft geholpen zijn de Good Night Caps van Consiouz. Ik wilde graag uitgerust wakker worden, maar vond het gebruik van zeer ongewone slaappillen een onnodige stap. Door 45 minuten voor het slapen 2 van de capsules in te nemen kon ik veel beter in slaap komen. Ook merkte ik dat ik makkelijker herstelde na een zware training. Ik gebruik de supplementen niet elke dag, want dat is beter voor het effect. Ik merk dat ik hierdoor meer energie heb de volgende morgen. Wil jij ook sneller in slaap vallen? Op zoek naar een goede nachtrust? Ontdek nu de Good Night Caps op www.consiouz.nl