Wat is de beste slaaphouding om goed te nacht door te komen?

Het is belangrijk om goed te slapen. Een goede nachtrust heeft namelijk veel positieve invloeden op onze gemoedstoestand. Als we een paar nachten niet goed hebben weten te slapen, dan zullen we dit direct aan van alles merken. Niet alleen zul je je uitgeput voelen, maar er zullen zich ook veel andere klachten voordoen. 

Daarom is het ook belangrijk om, als je last hebt van slaapproblemen, hier iets aan te doen. Door gebruik te maken van goed materiaal kan je al een heel eind komen. 

Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van de juiste matras en een kussen dat geschikt is voor jou. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je matras en kussen aansluiten bij de slaaphouding die jij vaak hebt tijdens het slapen. 

Ook de houding tijdens het slapen is erg belangrijk en kan van invloed zijn op hoe goed je de nacht door weet te komen. 

In dit artikel ga je meer kunnen lezen over verschillende slaaphoudingen en nog veel meer. Lees dus snel verder en ontdek alles wat je hierover moet weten.

Slaaphouding - starfish

De beste slaaphouding volgens wetenschappers

Je zult in eerste instantie misschien denken dat het niet veel uitmaakt in welke houding je ligt tijdens het slapen. Zolang jij je prettig voelt zal het allemaal wel goed zitten. Dat is in ieder geval wat je denkt. In de praktijk zit dit anders. 

Er is namelijk een onderzoek gedaan door wetenschappers om te kijken wat nou de beste houding is voor tijdens het slapen. Uit dit onderzoek is gebleken dat je voor een goede nachtrust het beste op je rug kunt slapen

Het grote voordeel hiervan is dat je nek, ruggenwervel en je hoofd op een neutrale manier in volledige rust liggen. Hierdoor zal er geen druk ontstaan op deze lichaamsdelen. Het resultaat hiervan zal zijn dat je met een heerlijk uitgerust gevoel wakker zult worden. 

Beste kussens voor rugslapers - lighouding

Ook is de kans op rimpels en kreukels in je huid kleiner door deze slaaphouding. Het enige nadeel is dat de kans op snurken door deze houding toeneemt. Zolang je alleen slaapt is dat natuurlijk niet zo erg, maar als je met een partner het bed moet delen zal het al snel iets minder prettig zijn. 

Toch is het zeker de moeite waard om eens uit te proberen of het voor jou ook werkt om op je rug te gaan slapen.

De populairste slaaphoudingen

Wetenschappers hebben dus aangetoond dat het beter is om op je rug te slapen. De redenen daarvoor heb je net kunnen lezen. Er zijn ook nog andere houdingen die je kan aannemen tijdens het slapen. Er is gebleken dat veel mensen andere houdingen de voorkeur geven boven het slapen op de rug. 

Hieronder ga je zien welke slaaphoudingen er nog meer zijn en dus de voorkeur krijgen boven het slapen op de rug. Ook het slapen op de rug zal nog weer even aan bod komen.

Slapen zonder kussen - slaaphouding

Slapen op de zij

De meeste mensen geven de voorkeur om te slapen op de zij. In principe zul je denken dat er weinig bijzonders is aan het slapen op je zij. Er zijn echter ook nog weer verschillende manieren waarop je op je zij kan slapen. 

De foetushouding is hier een voorbeeld van. Hierbij lig je op je zij en heb je je benen opgekruld. Vooral vrouwen lijken de voorkeur te geven aan deze houding, terwijl er uiteraard ook mannen zijn die deze houding gebruiken. 

Naakt slapen - Banner

Een andere houding die je op je zij aan kunt nemen is het zogenaamde blok. Dit klinkt in eerste instantie vreemd, maar eigenlijk is het best logisch. Hierbij slaap je op je zij, terwijl je je armen strak langs je lichaam hebt. 

Tot slot is er nog een laatste houding, namelijk de verlanger. Wederom eigenlijk een vrij vreemde naam. Bij deze slaaphouding lig je op je zij en heb je je handen vooruitgestoken. 

Slapen op je zij heeft enkele voordelen, maar het heeft ook zeker een nadeel. Het nadeel is namelijk dat je vaak met je volle gewicht boven op je arm zult liggen. Hierdoor is de kans vrij groot dat je wakker zult worden met een slaaparm. 

Ook bestaat er de kans op pijn in je schouders en in je nek. Aan de andere kant is het slapen op je zij goed voor de doorstroming van bloed en zuurstof en zul je als je op je linkerzij slaapt weinig last hebben van maagzuur.

Slapen op de buik

Het slapen op de buik is iets wat niet veel mensen doen. Eigenlijk zijn er ook niet veel verschillende houdingen die je hierbij aan kunt nemen. De enige houding die er eigenlijk is, is de zogenaamde vrije val. Vanzelfsprekend lig je hierbij op je buik en tegelijkertijd heb je je hoofd naar één kant gedraaid. Verder valt er niets bijzonders te melden over deze slaaphouding. 

Slaaphouding - vrije val

Ook is het slapen op je buik verder niet heel erg bijzonder te noemen. Wel brengt het slapen op je buik weer enkele voordelen met zich mee, terwijl er ook zeker enkele nadelen te benoemen zijn. 

Het positieve aan slapen op je buik is dat er een kleine kans is op snurken. Vooral als je je bed met iemand moet delen is dit erg prettig. Je zult diegene dan namelijk niet snel wakker maken met een hard, snurkend geluid. 

Ook je spijsvertering zal ervan profiteren als je slaapt op je buik. Eigenlijk is het slapen op je buik helemaal niet zo verstandig. Dit komt omdat er toch nog wel behoorlijk wat mis kan gaan hierbij. Je wervelkolom kan bijvoorbeeld niet goed rusten door deze houding. 

De buikhouding heeft dan ook de meeste negatieve invloed op je slaapcyclus. Ook zal er altijd sprake zijn van een zekere vorm van druk op je nek. Zoals je dus al wel kunt raden bestaat er dus een kans dat je wakker wordt met een pijnlijke rug en nek of een stijve nek. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten, maar het is zeker mogelijk.

Slapen op de rug

Ook bij het slapen op je rug kan je verschillende houdingen aannemen. Een goed voorbeeld is de soldaat. Je kan je hier vast al wel een beeld bij indenken als je even goed nadenkt. Je ligt bij deze houding namelijk op je rug, terwijl je je armen strak langs je zij hebt liggen. 

Een andere houding, die iets minder populair is, is de zeester. Ook hier kan je vast al wel een bepaald beeld bij bedenken als je afgaat op de naam van de houding. Je ligt dus op je rug, terwijl je je armen en benen gespreid hebt. Van bovenaf zul je dan als het ware lijken op een zeester, dus is de benaming voor deze houding niet heel verrassend. 

Slaaphouding - zeester

Het slapen op je rug is dus, volgens wetenschappers, het beste als je een goede nachtrust wilt krijgen. Slapen op je rug is dan ook goed voor veel verschillende dingen. Tijdens het slapen op je rug ligt je wervelkolom in een natuurlijke houding en dat is erg prettig. Als je wakker wordt zul je dan ook geen klachten hebben wat betreft je rug of nek. 

Ook zul je hier weinig last krijgen van maagzuur. Snurken en slaapapneu krijgen wel meer kans als je slaapt op je rug. Het is natuurlijk niet zeker dat je hier last van gaat krijgen, maar de mogelijkheid is er wel. Toch is het vrij aannemelijk dat je meer profijt zult hebben van deze slaaphouding dan dat je er last van krijgt.

Klachten die kunnen ontstaan door een verkeerde slaaphouding

Een verkeerde houding aannemen tijdens het slapen kan dus erg vervelend zijn. Niet alleen heeft het invloed op de kwaliteit van je nachtrust, want ook na die tijd kan het erg vervelende gevolgen hebben. Hier heb je net al het een en ander over kunnen lezen. 

Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van je nek, rug en schouders. Er zijn nog veel meer klachten waar je last van kunt krijgen bij het slapen in een verkeerde houding. Probeer dan ook de juiste houding aan te nemen tijdens het slapen. Dit is beter voor jezelf.

Slaaphouding - rugpijn

Conclusie

Goed slapen is iets wat we allemaal willen. Niet alleen is dit erg prettig, maar ook zorgt het ervoor dat je verder weinig klachten zult hebben. Slecht slapen kan verschillende oorzaken hebben. Een voorbeeld van een oorzaak is het hebben van een verkeerde slaaphouding. 

Bovendien kan een verkeerde slaaphouding ervoor zorgen dat je na het slapen allerlei vervelende klachten kan krijgen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan nekpijn, rugpijn, schouderpijn en een slapende arm. 

Het beste is het om op je rug te slapen. Dit is namelijk aangetoond door wetenschappers. Vooral voor je nek en wervelkolom is dit een erg prettige houding, omdat deze zo op een natuurlijke manier kunnen rusten. 

Ondanks dat dit de beste houding is die je aan kunt nemen is het zeker niet de populairste houding. Veel mensen kiezen er namelijk voor om op de zij te slapen en ook de buikhouding wordt regelmatig gekozen.

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën