Slaappillen – Gaat het jouw nachtrust verbeteren?

Slaappillen. Een nachtje even niet goed slapen of een aantal keren wakker worden, dat overkomt iedereen wel eens. Als dit vaker en vaker voorkomt, dan kan dit wellicht wat problemen veroorzaken. Om jouw slaapprobleem te verhelpen kun je slaappillen kopen. Uiteraard neem je slaappillen niet voor de lol. Ga hier dus zorgvuldig mee om. Ik heb een periode last gehad van veel slapeloze nachten, zodanig dat ik overdag niet meer goed kon functioneren. Ik ben op zoek gegaan naar een hulpmiddel. Slaappillen durfde ik vroeger nooit te gebruiken. Ik was bang dat ik daar niet goed op zou reageren. Na goed zoeken ben ik de perfecte slaappil tegengekomen die mijn slaapritme weer helemaal op orde heeft gebracht.

Ben jij nu ook op zoek naar slaappillen, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? Lees dan deze blog helemaal door. Ik leg je graag uit wat de oorzaken van slaapproblemen kunnen zijn. Ook leg ik je uit wat het effect van slaappillen precies is en waar mijn keuze op is gevallen.

Wat is een goed slaappatroon?

Je weet waarschijnlijk al wel dat wij als mensen kunnen dromen en gewoon kunnen slapen, maar wat nu precies de goede verhouding is, dat is niet voor iedereen duidelijk. Dromen wordt ook wel de REM-slaap genoemd. REM staat voor Rapid Eye Movement. Tijdens REM-slaap is er de meeste oogbeweging en ook de meeste hersenactiviteit. Alle andere spieren in het lichaam zijn dan volledig ontspannen. Je kunt begrijpen dat deze ontspanning erg belangrijk is voor een goed slaappatroon, maar ook zeker voor nieuwe energie de volgende morgen. Door goed te slapen en ook voldoende te slapen laad je jouw lichaam als het ware weer op voor de volgende dag.

Slaapcyclus

Het hebben van een goed slaappatroon is afhankelijk van onze slaapcyclus. Er zijn in deze slaapcyclus 4 verschillende fases van slaap te noemen. De REM-slaap is er hier dus een van. Onze slaapcyclus kan tot 12 minuten duren en speelt zich zo’n 4 tot 5 keer per nacht af. Je kunt begrijpen dat als deze cyclus om de een of andere reden verstoord wordt, automatisch ook ons slaappatroon verstoord. Hieronder lees je de 4 verschillende slaap fases.

Slaappillen - Slaapcyclus
  1. Sluimerfase: In deze fase begin je moe te worden. Je ogen vallen steeds vaker dicht en door de vermoeidheid neemt de hersenactiviteit langzaam af. Deze fase is de overgang tussen wakker zijn en slapen.
  2. Lichte slaap: Je kent vast wel mensen die zeggen dat ze lichte slapers zijn, maar eigenlijk zijn wel allemaal lichte slapers. Vooral in de tweede fase. Dit is de fase waarin je net in slaap bent gevallen, maar nog makkelijk gewekt kan worden.
  3. Diepe slaap: De fase van diepe slaap is het beste voor je fysieke rust. In deze fase is je ademhaling en hartritme op een heel laag niveau. Je bent vast wel eens wakker gemaakt en moest even twee keer kijken waar je precies was. Dit komt doordat je wakker wordt in de diepe slaap en hierdoor gedesoriënteerd kunt zijn.
  4. Droomslaap: In de droomslaap is zoals eerder genoemd de meeste hersenactiviteit. Dit is te vergelijken met onze hersenactiviteit overdag. In deze fase verbruiken we veel energie, waardoor het belangrijk is om de andere fases van slaap goed te doorlopen en herhalen.

Mensen en dieren hebben slaap nodig om tot rust te komen. Ons lichaam en onze gedachtes kunnen tijdens onze slaap herstellen van alle intensieve dingen die we door de dag heen hebben meegemaakt. Heb je bijvoorbeeld een presentatie gegeven, dan is slaap ontzettend belangrijk om de eventuele stress en vele indrukken te verwerken.

Hoe ontstaan slaapproblemen?

Er zijn verschillende redenen waardoor wij slaapproblemen kunnen ontwikkelen. Ik noem het in dit geval ook “ontwikkelen”, omdat we het onbewust zelf erger kunnen maken. Hier zal ik zo wat meer over uitleggen. Uiteraard moet het ergens beginnen. Je kunt bijvoorbeeld een paar nachten slecht slapen door stress op werk, door een spannende gebeurtenis die staat te gebeuren, door het overlijden van iemand die je goed kent en ga zo maar door.

Vicieuze cirkel

Zoals ik al eerder aangaf is het hebben van een paar slechte nachten niet gelijk het einde van de wereld. Het kan alleen wel gebeuren dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Dit komt vaak door onze eigen frustraties. Toen ik niet goed kon slapen begon ik mij ontzettend te irriteren aan mezelf, want waarom kon ik nu niet gewoon goed slapen? Gewoon mijn ogen dicht doen en tot rust komen. Hierdoor krijg je meer stress, doordat je niet kunt slapen en worden de slapeloze nachten alleen maar erger. Misschien is de basis van je slaapprobleem al verholpen, maar ben je nog niet van de slapeloosheid af.

slaappil slaappil

Wat zijn slaappillen?

Het liefst wil je op eigen kracht weer een goed slaappatroon creëren, maar soms wil dat niet lukken. Na maanden slecht slapen heb ik besloten om op zoek te gaan naar een hulpmiddel. Ik kwam al snel Good Night Caps van Consiouz tegen. Slaappillen waren naar mijn idee echt zware medicijnen die je alleen via de huisarts kon krijgen. Veelvoorkomende slaappillen zijn zolpidem of de slaappillen temazepam. Die laatste wordt vaak gebruikt om gemakkelijk in slaap te vallen en werkt al binnen een half uurtje. Slaappillen zijn er dus voor om je goed in slaap te brengen en ook een tijd zo te houden.

Werkzame stoffen

De slaappillen die worden voorgeschreven door een arts bevatten dus vaak werkzame stoffen zoals temazepam en zolpidem. Persoonlijk ben ik meer fan van natuurlijke hulpmiddelen zoals Melatonine en Valeriaan. Deze natuurlijke stoffen zitten ook in de slaappillen van Consiouz. De wortel van de Valeriaanplant heeft een rustgevende werking en kan helpen bij spanning, stress of angst. Melatonine is een stof waar je waarschijnlijk al eens eerder van hebt gehoord. Dit is namelijk een hormoon dat wij zelf ook aanmaken in ons brein. De pijnappelklier begint vaak rond een uur of 9 in de avond melatonine aan te maken. Dit hormoon zorg ervoor dat je slaperig wordt. Door dit te verwerken in slaappillen word je nog slaperiger.

Gebruik

Het gebruik van slaappillen verschilt per soort. Het is in ieder geval belangrijk dat je je strikt houdt aan de voorgeschreven instructies van de fabrikant. Slaappillen zoldipem werken bijvoorbeeld het beste als je deze af en toe gebruikt. Met de Good Night Caps is het de bedoeling dat je de nachtdosering van 2 capsules aanhoudt. Deze kun je het beste drie kwartier tot een uur voordat je gaat slapen innemen.

Effect

Als je slaappillen koopt zul je zien dat je hier al snel de effecten van ervaart. Het beste effect is natuurlijk een goede nachtrust. Ook voor het beste effect is het belangrijk om de voorgeschreven dosering goed te hanteren. Sommige slaappillen kunnen namelijk een verslavende werken hebben. De slaapcapsules van Consiouz gelukkig niet, dit omdat deze alleen uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Toen ik deze capsules voor het eerst gebruikte was ik bang dat het niet werkte. Dit kwam onder andere doordat ik erg moeizaam wakker werd, zodra ik eenmaal wakker was voelde ik mij compleet uitgerust. Doordat je namelijk dieper slaapt word je moeilijker wakker, maar merkt je wel dat je een goede nachtrust hebt gehad.

Slaappillen-uitrekken

Waar moet je op letten bij het kopen van slaappillen?

Slaappillen kopen moet een overwogen keuze zijn. Ook al zit je waarschijnlijk met de handen in het haar, omdat je zo snel mogelijk goed wil slapen. Laat dit je niet verleiden om een of andere pil in te nemen waar je eigenlijk niet genoeg onderzoek naar hebt gedaan. Om jouw keuze naar de juiste slaappil te vergemakkelijken heb ik een klein lijstje gemaakt met punten waar je op moet letten bij het kopen van slaappillen.

  • Doe onderzoek naar de ingrediënten: Je kent het vast wel “weet wat je eet”. Zo is dat ook met slaappillen. Wees ervan bewust welke werkzame stoffen er in de slaappil zit die je wilt gaan gebruiken en doe vooral onderzoek naar de effecten hiervan.
  • Vraag raad aan je huisarts: Gebruik je andere medicatie of supplementen om te slapen? Vraag dan altijd aan je huisarts of het verstandig is om slaappillen te gebruiken. Ben je bijvoorbeeld zwanger, dan wordt het gebruik van supplementen al afgeraden.
  • Controleer de werkingsduur: De meeste slaappillen hebben een werkingsduur van een aantal uren. Voor een goede nachtrust kun je dit natuurlijk makkelijk gebruiken, maar neem dit niet voor een middagdutje. Dit om te voorkomen dat je nog suf bent terwijl je eigenlijk nog moet functioneren.
  • Hanteer de instructies: Te allen tijde is het belangrijk de voorschriften van het middel dat je gebruikt te hanteren. Dit om eventuele bijwerkingen, verslaving of juist een averechts effect te voorkomen.

Conclusie

Om van slaapproblemen af te komen is het belangrijk om te weten waar de problemen precies vandaan komen. Voorkom dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Blijft de slapeloosheid of onrustigheid tijdens het slapen aanhouden, probeer dan de slaappillen van Conciouz. Deze slaapcapsules hebben mij niet alleen van mijn slapeloosheid afgeholpen, maar hebben ook mijn mentale concentratie geholpen. Ontdek nu de 5 nachten verpakking en verbeter jouw nachtrust!

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën