Slapen pasgeboren baby. De geboorte van je kind is een erg mooi moment. Na negen lange maanden gewacht te hebben kan je eindelijk je kleine hummeltje in je armen sluiten.
Iedereen weet dat een baby veel verzorging nodig heeft. Hierbij is het ook vrij normaal dat je baby je de nodige uren slaap zal gaan kosten. Het moet natuurlijk niet helemaal uit de hand gaan lopen. Voor je baby is het namelijk belangrijk dat hij of zij genoeg slaap krijgt.
Als dit niet het geval is, dan heeft je baby last van slaapproblemen. Allereerst is dit natuurlijk niet erg prettig voor de baby zelf. De baby heeft namelijk, zoals gezegd, genoeg slaap nodig.
Daarnaast is het voor jou als ouder zijnde natuurlijk ook niet erg prettig. Je zult namelijk het gevoel krijgen dat je aan het falen bent als ouder. Dat is allemaal natuurlijk niet de bedoeling.
Toch kan het best gebeuren dat je baby slaapproblemen krijgt. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Gelukkig is er voor dit alles ook een oplossing.
Wil je weten wat die oplossing is? Lees dan snel verder en je zult alles ontdekken over het slapen van je pasgeboren baby.
Inhoudsopgave
Hoeveel uur slaap heeft je pasgeboren baby nodig?
Genoeg slapen is voor iedereen belangrijk. Als volwassene weet je dit maar al te goed. Ook voor je pasgeboren baby is het erg belangrijk om genoeg te slapen. Een baby slaapt over het algemeen sowieso erg veel.
Gedurende de eerste fase van hun leven hebben baby’s echter nog geen vast slaapritme. Dit zal ertoe leiden dat de baby’s veel slapen, maar vaak slechts enkele uren achter elkaar. Per leeftijdscategorie is dit ook weer verschillend.
Hieronder staan de aantallen voor je op een rijtje. Het is wel belangrijk om te weten dat het hierbij om een gemiddelde gaat. Hoeveel jouw baby slaapt kan hier dus van afwijken. Schrik dus niet meteen als het slaapgedrag van je baby niet overeenkomt met de informatie die hieronder staat.
Aantal uren slaap voor een baby van 1 tot 4 weken
In de eerste weken van zijn of haar leven zal je baby erg veel slapen. Bijna de hele dag brengt de baby slapend door. Van de 24 uur die een dag telt zal een baby van 1 tot 4 weken er maar liefst 14 tot 18 uur slapend van doorbrengen. Dit klinkt als erg veel en dat is het ook.
Je baby slaapt echter niet zo lang achter elkaar door. Vaak zal het gaan in periodes van enkele uren of korter. De reden hiervoor is dat pasgeboren baby’s nog geen biologische klok hebben. Daardoor zijn ze nog niet in staat om het verschil tussen dag en nacht waar te nemen.
Als je baby te vroeg geboren is zul je er rekening mee moeten houden dat je baby relatief langer slaapt. Als je baby last heeft van krampjes zal het aantal uren slaap juist wat minder zijn.
Aantal uren slaap voor een baby van 1 tot 4 maanden
Na de eerste maand van het leven veel te hebben geslapen komt er enigszins verandering. Nog altijd zal je baby erg veel slapen, maar het aantal uren dat er geslapen wordt zal wel af gaan nemen. In deze periode zal het aantal uren slaap op een dag zo rond de 14 tot 15 uur komen te liggen.
Vanaf de leeftijd van 6 weken (zo’n anderhalve maand) zal je baby ook een biologische klok beginnen te ontwikkelen. Dag en nacht kunnen vanaf dat moment dus beter onderscheiden worden. Voor jou als ouder wordt het ook een stuk makkelijker om te herkennen of je baby moe is of niet.
Aantal uren slaap voor een baby van 4 tot 12 maanden
De laatste maanden van het eerste levensjaar zal je baby nog steeds zo’n 14 tot 15 uur slapen. Het slaappatroon van je baby is dan wel enorm veranderd. Rond deze periode zal je baby namelijk ongeveer het slaappatroon van een volwassene hebben. Rond de leeftijd van 6 maanden zal je baby alleen nog maar een dutje hoeven te doen in de ochtend en de middag. Daarna zal je baby in staat zijn om de nacht door te slapen. Voor jou als ouder zal het leven zo ook een stuk gemakkelijker worden.
Waar kan je je pasgeboren baby het beste laten slapen?
Een vraag die veel ouders hebben is waar de baby moet slapen. Er zijn ouders die ervoor kiezen om de baby in bed te nemen, terwijl anderen de baby in een bedje in een andere kamer leggen. In de beginperiode ligt de juiste oplossing er een beetje tussenin. Het is het verstandigste om je baby in een aparte wieg of ledikant te leggen.
Vooral in de eerste 6 maanden wordt het aangeraden om de wieg of het ledikant in de slaapkamer van de ouders neer te zetten. Dit zorgt er namelijk voor dat je snel kunt ingrijpen als dit nodig is.
Tegelijkertijd is het voor je baby ook beter. Je baby zal er namelijk een veilig en geborgen gevoel aan overhouden. Zorg er ook voor dat de omgeving waarin de baby slaapt veilig is. Zo voorkom je namelijk dat er ongelukken gebeuren. Als je met al deze dingen rekening houdt kan er eigenlijk niet zoveel misgaan.
Mogelijke oorzaken voor de slaapproblemen van je pasgeboren baby
Het is natuurlijk niet te hopen, maar het is wel degelijk mogelijk dat je baby slaapproblemen krijgt. Voor de baby is dit natuurlijk geen prettige ervaring, maar voor de ouders is het dat ook absoluut niet.
Vaak is het moeilijk om de juiste reden te ontdekken voor de slaapproblemen van je baby. Er zijn namelijk verschillende dingen die deze problemen kunnen veroorzaken. Hieronder staan enkele problemen op een rijtje.
- Je baby is ergens bang voor
- Je baby is ziek of heeft een nare ervaring gehad
- De omgeving waarin de baby ligt is onrustig, denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van veel beeldschermen
- De ruimte is te warm, te koud of heeft een verkeerde lichtinval
- Spanning, ruzie en onrust in de rest van het huis
- Er is geen regelmaat
De oplossing voor de slaapproblemen van je pasgeboren baby
Mocht je baby slaapproblemen hebben, dan wil je natuurlijk dat je baby hier zo snel mogelijk geen last meer van heeft. Je zult waarschijnlijk al van alles geprobeerd hebben, maar niets lijkt te werken. Het huilen staat je nader dan het lachen. Gelukkig is er toch nog een oplossing!
Deze oplossing vind je in de vorm van de Numsy White Noise. Dit erg handige apparaatje zal zorgen voor de verspreiding van een bepaald soort geluid, namelijk de witte ruis. Dit is een soort geluid dat continu op dezelfde toonhoogte af zal spelen. Het is een beetje te vergelijken met het geluid van stromend bloed, dat je baby hoort als hij of zij nog bij de moeder in de buik zit.
Doordat ze een soortgelijk geluid horen zullen ze tot rust komen. Ze zullen dit geluid namelijk associëren met het geluid van het bloed. Ze zullen hierdoor een veilig gevoel krijgen, tot rust komen en uiteindelijk zonder al te veel problemen in slaap vallen. De slaapproblemen die je baby had zullen volledig verdwijnen. Voor zowel de baby als voor jezelf is dat een enorme opluchting.
Conclusie
Slapen is voor iedereen belangrijk en dus ook voor je baby. In de beginperiode van zijn of haar leven heeft je baby veel slaap nodig. Vaak krijgt de baby dit ook wel.
Toch kan het goed zijn dat er problemen ontstaan. Dat is natuurlijk erg vervelend. Vooral als je je bedenkt dat een baby in het eerste levensjaar vaak minstens 14 uur per dag slaapt. Als er dan slaapproblemen ontstaan is dat voor de baby erg frustrerend, maar voor jou als ouder natuurlijk ook. Je wilt dan ook van alles proberen om erachter te komen of je de problemen kan verhelpen.
Het oplossen van de slaapproblemen kan nog best moeilijk zijn. Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn die de problemen veroorzaken. Je zult er dan dus achter moeten zien te komen wat nou de daadwerkelijke oorzaak is.
Toch is er nog één optie waar je nog niet eerder over na hebt gedacht. De slaapproblemen van je baby zullen hierdoor als sneeuw voor de zon verdwijnen. Door gebruik te maken van de Numsy White Noise zullen alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. In een mum van tijd zal je baby in slaap vallen, dankzij het verspreiden van de witte ruis.
Het geluid zal geassocieerd worden met het geluid van bloed in de baarmoeder. Je baby zal hierdoor een veilig gevoel krijgen en tot rust komen. Zo zal je baby uiteindelijk snel in slaap vallen.
Of lees hier onze review over de Numsy White Noise Original
Meer te weten komen over slapen
Wil jij meer te weten komen over slapen? Kijk dan rond op onze website slaapbaas.nl! Hier vind je meer dan genoeg artikelen, die allemaal gaan over slapen. Als je een goede nachtrust wilt ben je op de juiste plek. Zo zul je binnenkort gaan slapen als een roosje. Dat wil jij toch ook?