Slapen met lenzen? Dit moet je hierover weten!

Slapen met lenzen. Er zijn wereldwijd meer dan genoeg mensen die een probleem hebben met hun ogen. Ze zien bijvoorbeeld niet goed van dichtbij of juist van veraf. Gelukkig is er voor dit probleem wel een oplossing te vinden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een bril te dragen. De glazen van de bril hebben een bepaalde sterkte. Dit zal ervoor zorgen dat je gewoon kunt blijven zien en dat er geen problemen meer zijn. 

Als je een bril hebt en wilt gaan slapen, dan is het ook erg simpel. Je doet de bril af, legt hem op je nachtkastje en je gaat slapen. De volgende dag kan je de bril meteen weer pakken, want hij ligt binnen handbereik. 

Je kan er ook voor kiezen om lenzen te gebruiken, in plaats van een bril. Lenzen hebben hetzelfde effect als een bril en zijn ideaal voor mensen die geen bril willen dragen. Met het slapen werkt het net even iets anders. Je zult dan namelijk nog het één en ander moeten doen. Soms is er nog wat onduidelijkheid over het slapen gaan, als je lenzen hebt. Het is nu tijd voor duidelijkheid. 

In dit artikel ga je meer informatie vinden over het slapen met lenzen. Als jij lenzen hebt, dan weet je straks precies wat je moet doen als je gaat slapen.

Slapen met lenzen Lenzen in doen

Kan je slapen met lenzen in?

Als je lenzen hebt, dan ben je vast wel eens in slaap gevallen met je lenzen nog in. Erg handig is dit echter niet. Je zult misschien denken dat het geen kwaad kan, maar het slapen met lenzen in valt zeker niet aan te raden. Er zijn namelijk allemaal vervelende gevolgen van het slapen met lenzen in. 

Later gaan we hier nog verder op in. Vooral als je erg lang achter elkaar gaat slapen, zoals ’s nachts, is het niet handig om de lenzen in te houden. Bij een kort dutje is het wel mogelijk. De kans op schade is dan namelijk minder groot.

Wat zijn de gevolgen van slapen met lenzen?

Zoals je net kon lezen zijn er allerlei vervelende gevolgen verbonden aan het slapen met lenzen in. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Het is dan ook verstandig om je lenzen gewoon uit te doen, voordat je gaat slapen. Je kunt al wel raden dat de gevolgen met name impact hebben op je ogen. De lenzen draag je ten slotte ook in je ogen. 

Slapen met lenzen Pijnlijke ogen

Door met lenzen in te slapen kan je hoornvlies gedurende de nacht niet genoeg zuurstof krijgen. Als gevolg hiervan word je de volgende dag met droge ogen wakker. Daarnaast kunnen je ogen dik en pijnlijk aanvoelen, terwijl ze er tegelijkertijd rood uit kunnen zien. Dit komt door het gebrek aan traanvocht tussen je hoornvlies en de lens. 

Gedurende de nacht kunnen de bloedvaten in je ogen vergroten. Dit gebeurt omdat je lichaam op die manier probeert om toch nog voldoende zuurstof bij je hoornvlies te krijgen. In principe is dat natuurlijk iets positiefs, maar zodra je wakker wordt zul je dat heel anders ervaren. Het zal namelijk een zeer pijnlijke ervaring zijn. Je wilt dat natuurlijk graag voorkomen. 

Tot slot is er nog iets wat kan gebeuren. Tijdens het slapen kan je contactlens zich gaan vastzuigen. Je raadt vast al dat dat niet de bedoeling is. Doordat de lens zich gaat vastzuigen kan er namelijk schade aan je hoornvlies ontstaan. De vele gevolgen van het slapen met lenzen in zijn dus zeker geen pretje. Als je het een keer hebt meegemaakt, dan weet je ook zeker dat je het niet nog een keer wil ervaren.

Slapen met lenzen Contacts

Wat moet je doen als je met lenzen in hebt geslapen?

Het zal vast een keer gebeuren dat je je lenzen vergeten bent uit te doen. Je bent zeker niet de enige die hier last van heeft. Als je ’s ochtends wakker wordt, dan heb je het vaak al snel in de gaten dat je met lenzen in geslapen hebt. Er zijn dan een aantal dingen die je het beste zo snel mogelijk kunt doen. Hieronder staan ze voor je op een rijtje.

  • Zodra je merkt dat je je lenzen in hebt gehad tijdens het slapen, moet je de lenzen uitdoen. Zorg er ook voor dat je de lenzen goed reinigt.
  • Zit de lens vast aan je hoornvlies? Gebruik dan eerst wat druppels lenzenvloeistof. Daarna kan je ze voorzichtig uitdoen. In plaats van lenzenvloeistof kan je ook een zoutoplossing gebruiken. Het is belangrijk dat je nooit aan de lenzen gaat trekken als ze vastgezogen zitten aan je hoornvlies. Er is dan namelijk een kans op blijvende schade aan je hoornvlies. Ook is er een kans op een ontsteking van je bindvlies of hoornvlies.
  • Doe je lenzen niet meteen weer in. Het is beter om ze minstens een dag uit te laten. Je ogen krijgen dan namelijk rust en hebben zo de kans om te herstellen.
  • Heb je naast lenzen ook een bril? Gebruik deze dan op de dag dat je geen lenzen draagt. Dit is beter voor het ontlasten van je ogen.
  • Ben je bang dat er schade is? Ga dan naar een specialist. Hier kan je je ogen laten controleren en kom je er al snel achter of er daadwerkelijk schade is.
Slapen met lenzen Bril

Zijn er lenzen die je in kan houden tijdens het slapen?

Het klinkt zo allemaal wel erg negatief. In principe is het dat ook. Slapen met lenzen in is nou eenmaal gevaarlijk en kan je behoorlijk wat problemen opleveren. 

Als je van jezelf weet dat je erg vergeetachtig bent, dan is er gelukkig wel een oplossing te vinden voor dit probleem. Er zijn namelijk ook speciale lenzen te vinden, die je tijdens het slapen gewoon in je ogen kan houden. Het is dan ook geen probleem als je vergeet om deze lenzen uit te doen. 

Voor de vergeetachtige mensen onder ons is dit zeker een goede oplossing. Helaas is het wel zo dat deze lenzen niet voor iedereen geschikt zijn. Je zult dus wel geluk moeten hebben dat je met deze lenzen om kunt gaan. Als dat niet zo is, dan heb je dus eigenlijk nog steeds geen oplossing voor je probleem.

Wat moet je doen als je lenzen hebt?

Als je lenzen hebt zijn er dus eigenlijk twee dingen die je kunt doen. Allereerst heb je natuurlijk de normale lenzen. Deze moet je simpelweg uit je ogen halen voordat je gaat slapen. Zo voorkom je namelijk dat er schade kan ontstaan. Bovendien zul je de volgende ochtend met een veel prettiger gevoel wakker worden. 

Daarnaast heb je nog de speciale lenzen. Deze lenzen kan je ook tijdens het slapen gewoon in je ogen houden. Je hoeft je dan geen zorgen te maken, want deze zullen niet schadelijk zijn voor je ogen. Als je weet dat je vaak vergeet om je lenzen uit te doen, dan is dit natuurlijk een ideale oplossing. 

Natuurlijk kan je er ook altijd nog voor kiezen om een bril te nemen. Een bril werkt namelijk precies hetzelfde als een paar lenzen. Bovendien is de kans vrij groot dat je niet vergeet om je bril af te zetten als je gaat slapen.

Slapen met lenzen Kind met bril

Conclusie over slapen met lenzen

Als je gebruikmaakt van lenzen, dan weet je dat dit niet altijd even gemakkelijk is. Er kunnen nog best de nodige problemen zijn. 

Zo is het goed mogelijk dat je regelmatig vergeet om je lenzen uit te doen als je gaat slapen. Bij een kort dutje is dit nog niet zo’n groot probleem. Pas als je erg lang achter elkaar gaat slapen, zal de kans op schade gaan toenemen. De kans is erg groot dat het al eens is gebeurd dat je met je lenzen in geslapen hebt. 

Zodra je wakker wordt zul je dit ook meteen merken. Je ogen zijn droog, rood, en voelen pijnlijk en dik aan. Je doet er goed aan om de lenzen zo snel mogelijk uit te doen en ze goed te reinigen. Let wel goed op dat de lens niet aan je oog vastgezogen zit. Als dit zo is moet je namelijk niet meteen gaan trekken. Het is dan verstandiger om eerst wat lenzenvloeistof in je oog te druppelen. Als je dit even niet meer hebt, dan kan je ook een zoutoplossing gebruiken. Dit zal namelijk hetzelfde effect hebben. 

Voor de vergeetachtige mensen onder ons is er ook nog een betere oplossing. Je kan namelijk ook speciale lenzen kopen. Deze lenzen zijn er voor gemaakt om dag en nacht in je oog te zitten. Er is dus geen enkele kans op schade, als je tijdens de nacht deze lenzen in je ogen houdt. In het uiterste geval kan je nog overstappen op een bril.

Het slapen met lenzen in valt dus niet aan te raden. Alleen bij een kort dutje kan het geen kwaad. Als je vergeetachtig bent is het handig om voor de speciale lenzen te gaan. Deze zorgen namelijk niet voor schade, omdat je ze ’s nachts gewoon in kan houden.

Ben jij wel eens gaan slapen met lenzen in? Wat zijn jouw ervaringen geweest? Laat het in de reacties weten!

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën