Snel in slaap vallen – Hoe doe je dat?

De opmerking dat je met het verkeerde been uit bed bent gestapt ken je waarschijnlijk wel. Dat het voor een ander vervelend is dat je wat knorrig bent tot daar aan toe, maar voor jouzelf kan dit al helemaal vervelend zijn. Als je niet goed hebt geslapen heeft dit nu eenmaal effect op de dag die komen gaat. Een keertje niet goed in slaap kunnen vallen kan natuurlijk gebeuren, maar als je hier vaker last van hebt wordt het wel erg vervelend. Mocht je nu graag op zoek zijn naar een oplossing hiervoor, dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres. Hoe kan je snel in slaap vallen? Dat lees je hier. Ik vertel je graag waarom jij niet goed kunt slapen en hoe belangrijk slaap eigenlijk voor je is. Na het lezen van dit artikel is snel in slaap vallen voor jou geen probleem meer.

snel in slaap vallen slapende man

Waarom is slapen belangrijk?

Je bent het vast wel met me eens dat slapen ontzettend belangrijk is voor ons als mens, maar waarom precies? Misschien dat ik je eerst beter kan vertellen wat er kan gebeuren als je niet goed slaapt. Dit heeft namelijk niet alleen effect op je humeur, maar dit kan nog veel meer negatieve effecten met zich meebrengen. De positieve effecten van slaap mogen we daarbij natuurlijk niet vergeten.

Gewichtstoename

Als je niet goed kunt slapen dan kan dit leiden tot gewichtstoename. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar uit onderzoek is gebleken dat mensen die weinig slapen vaak meer overgewicht hebben dan mensen die goed slapen. Dit omdat slaap ook veel invloed heeft op je hormonen. Daarnaast is het zo dat als je niet goed hebt geslapen, je door de dag heen minder energie hebt en daardoor ook minder wilt bewegen. Dit zijn indirecte gevolgen van het hebben van weinig slaap.

Depressies

Een keer niet zo snel in slaap vallen overkomt ons allemaal wel eens, maar wat als dit vaker gebeurt? Hoe meer je jezelf probeert te forceren om te slapen, hoe erger je het probleem soms kunt maken. Dit veroorzaakt ontzettend veel stress en je zit dan vaak niet lekker in je vel. Hierdoor kun je een slaapstoornis ontwikkelen wat vervolgens weer effect heeft op je geestelijke gezondheid.

Verbeterd atletisch vermogen

Zoals je net hebt kunnen lezen kan slaapgebrek leiden tot gewichtstoename. Daarbij kan ik gelukkig ook vertellen dat een goede nachtrust juist beter is voor onze atletische prestaties. Vooral bij mensen met een oudere leeftijd zul je zien dat zij een stuk vitaler zijn als ze goed slapen. Je snelheid, reactietijd en nauwkeurigheid zal verbeteren wanneer je snel en goed in slaap valt. 

snel in slaap vallen vitaliteit

Goede concentratie

Concentreren heeft natuurlijk alles te maken met jouw hersenfuncties. Slaap is daarom vooral belangrijk om je hersenen tot rust te laten komen en alle indrukken van de dag te verwerken. Als je een goede nachtrust hebt gehad zijn je hersenen als het ware weer opgeladen voor de volgende dag. Voldoende slapen is goed voor je cognitieve vermogen, concentratie en productiviteit.

Waarom is snel in slaap vallen moeilijk?

Waarom is snel in slaap vallen moeilijk? Je vraagt je vast vaak genoeg af. Hoe kan ik snel in slaap vallen? Dit is lang niet altijd even makkelijk. De een slaapt gemakkelijk in de trein en de ander moet echt in een donkere kamer met het liefst nog een slaapmasker op in bed liggen. Iedereen heeft daarom een andere manier van in slaap vallen. Over het algemeen vallen we binnen 30 minuten in slaap. Natuurlijk kan dit per dag verschillen. De ene keer ben je supermoe na een lange dag werk en val je sneller in slaap en de andere dag lig je weer uren te draaien. Waarom snel in slaap vallen moeilijk is heeft verschillende oorzaken, waaronder de slaapomgeving en het geluid.

De slaapomgeving

Net gaf ik al een voorbeeld over slapen in de trein. Je kunt begrijpen dat dit niet de ideale slaapomgeving is. Slapen hoor je namelijk eigenlijk in een rustige een relaxte omgeving te doen. Los van een rustige kamer valt ook je bed onder jouw slaapomgeving. Een slecht bed, een te hard of juist te zacht kussen of matras spelen hierin ook een rol. Al deze aspecten hebben allemaal invloed op hoe snel jij in slaap valt.  

snel in slaap vallen slaapomgeving

Geluid

Bij een rustige slaapomgeving hoort natuurlijk ook weinig tot geen geluid. Geluidsoverlast is dan ook een van de redenen waardoor je minder snel in slaap kunt vallen. Geluidsoverlast kun je door verschillende dingen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan verkeer, aan luidruchtige buren of een snurkende partner met een aardig hoog decibel. Om je toch te helpen sneller in slaap te komen kun je gebruikmaken van Good Night Caps.

Hoe kan je snel in slaap vallen?

Je weet nu wat het voordeel van een goede nachtrust is en wat de oorzaken van het moeilijk in slaap vallen zijn. Hoe snel in slaap vallen dan wel gaat lukken voor jou is de volgende vraag. Je zult denken dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, maar dat zal je verbazen. Er zijn een aantal handige tips die je eens zou kunnen uitproberen. Van sommige makkelijke tips zal je vast al eens hebben gehoord en misschien niet lang genoeg hebben uitgeprobeerd. Ook staan er wat tips tussen die je echt versteld laten staan. Ik weet zeker dat jij binnen no-time in slaap kunt vallen na het lezen en toepassen van deze slaaptips.

Luister naar muziek

Mocht je te maken hebben met geluidsoverlast of kun je juist niet zo goed tegen volledige stilte? Ga dan eens naar muziek luisteren. Natuurlijk niet superhard, maar gewoon op een laag niveau waardoor je nog net kunt horen wat de tekst is. Is muziek met tekst net iets te aanwezig, dan is het vooral fijn om klassieke muziek te luisteren. Denk bijvoorbeeld aan mooie pianomuziek. Muziek met een langzaam ritme kan je helpen sneller in slaap te vallen, zoals binaural beats. Dit is muziek die erg relaxed aanvoelt en zorgt voor een diepe ontspanning en focus. Deze muziek wordt vaak gebruikt bij meditaties of slaapmeditatie. Probeer ook eens de Meditation Moments app van Michael Pilarzcyk. Via de link ontvang je nu ook een exclusieve korting van 20%!

Verminder je schermtijd

Door de jaren heen zijn we veel meer gehecht en soms verslaafd geraakt aan onze tv’s, laptops en telefoons. Al deze schermen hebben een aanzienlijke impact op onze slaapprestaties. Blauw licht onderdrukt de aanmaak van melatonine in ons lichaam. Dit maakt ons juist slaperig, dus vermijdt alle schermen voordat je gaat slapen. Leg daarom een uur voordat je gaat slapen je telefoon weg en zet de tv uit.  

snel in slaap vallen schermtijd

Een warme douche voor het slapen

Een persoonlijke favoriet is wel een warme douche voor het slapen. Niet alleen geeft het een lekker fris gevoel om schoon je bed in te stappen, maar hierdoor kun je ook snel in slaap vallen. Door je lichaam onder de douche eerst op te warmen en vervolgens weer af te laten koelen zodra je uit de douche stapt, vertraagt je metabolisme. Dit geeft ons lichaam een seintje om zich klaar te maken voor de nachtrust. Als je dit elke avond om dezelfde tijd doet, bijvoorbeeld een uurtje voor het slapen, krijg je een beter slaappatroon.

Gebruik Good Night Caps

consiouz good night caps

Wat mij ontzettend heeft geholpen zijn de Good Night Caps van Consiouz. Ik wilde graag uitgerust wakker worden, maar vond het gebruik van zeer ongewone slaappillen een onnodige stap. Door 45 minuten voor het slapen 2 van de capsules in te nemen kon ik veel beter in slaap komen. Ook merkte ik dat ik makkelijker herstelde na een zware training. Ik gebruik de supplementen niet elke dag, want dat is beter voor het effect. Ik merk dat ik hierdoor meer energie heb de volgende morgen.

Slaap in een koele kamer

Temperatuur heeft ontzettend veel te maken met onze slaap. Snel is slaap vallen is bijna niet mogelijk op een hete zomerdag. De deken is waarschijnlijk ergens op de grond te vinden en een ventilator of airco zou in elke kamer wel gewenst zijn. Onze lichaamstemperatuur heeft daarbij ook veel invloed op onze biologische klok. Als we in slaap vallen daalt onze lichaamstemperatuur een beetje. Een ideale slaapkamer temperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden. Deze lage temperatuur helpt bij ons slaapproces. Je zult dus sneller in slaap vallen in een koele kamer dan in een warme kamer.

Conclusie

Hoe snel in slaap vallen precies mogelijk is, hangt af van verschillende aspecten. Je weet nu dat de oorzaken van een slecht slaappatroon soms buiten jouw macht kunnen liggen, maar dat er ook wat punten zijn waar je zelf aan kunt werken. Je kunt je routine aanpassen of gebruikmaken van wat hulp zoals muziek of de Good Night Caps. Het allerbelangrijkste is in ieder geval dat jij lekker en goed kunt slapen. Dit zodat je hersenen voldoende rust krijgen in de nacht en jij de volgende dag weer fris en fruitig kunt beginnen. Met het verkeerde been uit bed stappen gaat jou in het vervolg niet meer overkomen.  Wil jij ook sneller in slaap vallen? Op zoek naar een goede nachtrust? Ontdek nu de Good Night Caps op www.consiouz.nl

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën