Goed en lang slapen in het vliegtuig – Zo doe je dat!

Slapen in het vliegtuig. Konden we maar met onze vingers knippen en net zoals een goochelaar zo van de ene naar de andere plek verplaatst worden. Vooral als het aankomt op vakanties zou dit ideaal zijn. Een vluchtje naar Londen is natuurlijk zo gepiept. Ga je in de zomervakantie naar een verdere locatie, zoals naar Azië of Amerika, dan heb je nog een aardige reis voor de boeg.

Hiervoor zul je toch echt in het vliegtuig moeten stappen. Bij vluchten naar Azië heb je vaak al te maken met een overstap en ben je soms ruim 12 uur in de lucht. Wat slaap inhalen zou dan wel zo prettig zijn. Vliegen is alleen niet voor iedereen een pretje.

Mocht jij met het vliegtuig reizen eng vinden, dan kunnen we elkaar de hand schudden. Om de tijd te doden en om opgewekt op je bestemming aan te komen is slapen in het vliegtuig echt een uitkomst. Hoe je dat precies kunt doen en waarom het soms ook juist niet lukt, lees je in dit artikel.

Waarom kan ik niet slapen in het vliegtuig?

In ons leven hebben we al aardig wat uurtjes geslapen en daar zullen er vast nog heel veel bijkomen. Soms is het moeilijk om in een comfortabel bed in slaap te vallen, laat staan in een vliegtuig. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Ik heb de meest voorkomende redenen hieronder voor je op een rijtje gezet. Wellicht kun je jezelf in een van deze situaties herkennen.

Vliegangst

Ik ben altijd jaloers op mensen die kunnen slapen in het vliegtuig. Wat een makkelijke manier van reizen lijkt me dat. Helaas lukt het mij zelden tot nooit. Dit omdat ik ontzettend bang ben om te vliegen. Niet iedereen zal dit kunnen beamen, maar het is toch een van de grootste redenen waarom slapen in een vliegtuig lastig is. Vaak ben je zenuwachtig, krijg je zweethanden en een hoge hartslag. Elk geluidje dat je hoort geeft een klein paniekgevoel. Je wilt daarom het liefst wakker blijven zodat je alles in de gaten kunt houden. Niet dat je er iets aan kunt doen mocht er echt iets misgaan, maar toch wil je een soort van controle houden. Rust is op dat moment ver te zoeken.

Slapen in een vliegtuig - Vliegangst

Enthousiasme

Een andere reden waarom slapen in een vliegtuig niet lukt, is juist het tegenovergestelde van de vorige reden. Je kunt namelijk juist heel erg enthousiast zijn om te vliegen en om natuurlijk lekker op vakantie te gaan. Vergelijk het met een klein kind dat nog een nachtje moet slapen voordat hij of zij jarig is. Denk maar niet dat daar een goede nachtrust aan te pas komt. Zo kan dit enthousiasme er ook voor zorgen dat je niet in slaap kunt komen in het vliegtuig. Je wil natuurlijk het liefst zo snel mogelijk op jouw bestemming aankomen.

Storende omgeving

Voor sommigen kan slapen in een groot bed met een lekkere deken al lastig zijn. Een bed verruilen voor een vliegtuig is dan wel een hele grote opgave. Het comfort van je eigen slaapkamer moet je opgeven voor een vliegtuig vol andere mensen. Als het even niet meezit ook nog een huilende baby. Daarnaast kan de luchtdruk en het constante geluid van het vliegtuig ervoor zorgen dan je moeilijk in slaap komt. In een vliegtuig zal niet iedereen tegelijk slapen, ook al is het licht uit. Je kunt daarom ook last hebben van pratende mensen of wat lui die in de rij staan voor het toilet. Uitgerekend naast jouw stoel. Al deze extra geluiden en eventuele turbulentie maken het slapen nog lastiger.,

Oncomfortabele positie

Je mist in het vliegtuig niet alleen de rust van je eigen slaapkamer, maar ook het comfort. Je eigen moet je omruilen voor een vaak net iets te smalle stoel. Deze kun je ook niet lekker achteruitzetten, want je wilt niet die vervelende buur zijn die de persoon achter je in de weg zit. We hebben het allemaal vast wel eens meegemaakt. Iemand die midden in jouw film in een keer de stoel naar achter gooit. Irritaties kunnen daardoor hoog oplopen. Mocht je het voordeel hebben dat je een businessclass stoel kunt betalen, dan zul je van dit probleem al geen last meer hebben. Voor de meesten is een krappe stoel met weinig beenruimte niet de ideale positie om in te slapen.

Slapen in een vliegtuig - Persoon in vliegtuig

Hoe kun je het beste slapen in een vliegtuig?

Je bent waarschijnlijk op zoek gegaan naar dit artikel, omdat je graag tips wilt vinden om beter te slapen in het vliegtuig. Ik zal je niet teleurstellen, want ik heb een paar goede tips voor je op een rijtje gezet. Ik weet zeker dat er wat opties tussen staan waar jij nog niet eerder aan hebt gedacht. Dit gaat je ongetwijfeld helpen om beter en langer te slapen in het vliegtuig. In het vervolg doe jij je ogen dicht en ben je binnen no-time op jouw vakantiebestemming. Fijne reis!

Draag comfortabele kleding

Niets is vervelender dan een te strakke broek of onhandige schoenen dragen in het vliegtuig. Het is daarom belangrijk om je zo comfortabel mogelijk te kleden. Wil jij lekker vliegen in een trainingspak of desnoods in je pyjama? Vooral doen zou ik zeggen, zolang jij je er maar prettig in voelt. Ook is het slim om wat laagjes te dragen. Het kan namelijk best wel fris worden in het vliegtuig. Een extra vest of trui doet wonderen. Als het te warm is kun je deze makkelijk weer uitdoen. Hetzelfde geldt voor je schoenen. Doe ze lekker uit, maar zorg dat je ze ook weer snel aan kunt doen als je bijvoorbeeld naar het toilet moet.

Kijk veel films

Deze tip zal misschien een beetje tegenstrijdig zijn. Het is namelijk algemeen bekend dat het blauwe licht van een telefoon of een tv-schermpje niet goed is voor het slapen gaan. Dit heeft namelijk negatieve invloed op je vermoeidheid. Toch helpt het bij veel mensen wel om zo in het sneller te slapen in het vliegtuig. Probeer zo veel mogelijk films te kijken totdat je begint te knikkebollen. Je zult merken dat je zo een stuk langer kunt doorslapen in het vliegtuig.

Neem een eigen kussen mee

Aangezien de vliegtuigstoel niet zo comfortabel is, kun je deze het best zo comfortabel mogelijk maken. Neem daarom je eigen vertrouwde kussen mee of een opblaasbaar reiskussen. Zo kun je wat prettiger liggen in het vliegtuig. Mocht je naast een familielid of vriend zitten in het vliegtuig, dan heb je misschien geluk dat je een beetje op zijn of haar schouder kan leunen. Dit maakt de slaappositie net even wat meer comfortabel. Een eigen dekentje meenemen kan natuurlijk ook, al krijg je deze wel vaak al van de vliegvaartmaatschappij.

Slapen in een vliegtuig - slapen op kussentje

Slaap minder voor je gaat vliegen

Als je weet dat je op vakantie gaat en een lange vlucht voor de boeg hebt kun je je hier het beste op voorbereiden. Denk bijvoorbeeld na over het eventuele tijdsverschil. Ook is het slim om van tevoren minder te slapen. Zo maak je jezelf moe. Op deze manier ben je eigenlijk al toe aan slaap voordat je het vliegtuig instapt. Slapen in een vliegtuig zal hierdoor een stuk makkelijker gaan, omdat je de slaap dan daadwerkelijk nodig hebt.

Laat je gordel zien

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het zal zeker bevorderlijk zijn voor je slaap. Als je dan eindelijk in slaap bent gevallen zou het natuurlijk super jammer zijn als je wordt gestoord. In het vliegtuig zal het personeel namelijk een aantal keren checken of iedereen zijn veiligheidsgordel omheeft. Dit gebeurt bij het stijgen en dalen, maar ook bij turbulentie of andere redenen waarvoor de bekende seatbelt sign aangaat. Als de steward of stewardess jouw gordel niet kan zien, dan zijn ze helaas genoodzaakt je wakker te maken om dit te checken. Als je voordat je gaat slapen je gordel goed zichtbaar maakt door deze bijvoorbeeld boven je deken vast te maken, kun je beter doorslapen. Zo zul je niet zo snel gestoord worden bij een gordel check.

Draag een slaapmasker

powernap manta sleep mask 1

Lichtgevende tv-schermpjes, open raampjes, langslopende mensen, alles kan ervoor zorgen dat jij minder goed in slaap kunt komen. De ultieme tip voor het slapen in een vliegtuig is het dragen van een slaapmasker. Hierdoor ben je compleet afgezonderd van de rest. Is alles om je heen 100% donker en kun je ongestoord een paar uur tukken. Met Manta Sleep Mask weet je zeker dat je dieper kunt slapen in het vliegtuig. Dit masker is gemaakt van zachte, ademende en duurzame materialen. Ook zitten er speciale kussentjes rond de ogen die ervoor zorgen dat je geen druk op je oogleden of wimpers zult voelen. Hierdoor heb je het idee dat je je gewoon in een lekkere donkere omgeving bevindt. Met dit mega comfortabele masker kun jij geheid lekker slapen in het vliegtuig.

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën