De beste hoofdkussens voor zijslapers

Het is voor iedereen erg belangrijk om een goede nachtrust te hebben. Een goede nachtrust heeft namelijk een positief effect op je. Zo is het bijvoorbeeld goed voor je gezondheid om veel en goed te slapen. Als je slechts een paar nachten slecht slaapt zul je al merken hoe belangrijk het voor je is om een goede nachtrust te behalen. 

Het behalen van een goede nachtrust begint bij het materiaal dat je in je bed hebt. Hierbij kan je denken aan je matras en dekbed, maar er is nog iets wat ook erg belangrijk is. Het gaat dan om het hoofdkussen. In dit artikel ontdek je welke kussens er erg geschikt zijn voor de mensen die op hun zij slapen.

Ben ik een zijslaper?

Een zijslaper ligt zoals de naam al zegt, op de zij. Niet heel verrassend lijkt mij 😉 De meeste mensen zijn trouwens zijslapers, ruim 75% van de mensen hebben een voorkeur om op de zij te liggen. Het is dan ook de meeste natuurlijke positie voor ons lichaam. Je rugwervels vormen op deze manier een mooie horizontale lijn. Ook is de kans op snurken in deze positie relatief kleiner en ook voor mensen met slaapapneu is dit de beste slaaphouding om aan te nemen. 

Als zijslaper lig je met licht opgetrokken knieën met de onderste arm voor de borst. Zorg er wel voor dat je niet je knieën te hoog optrekt (de foetushouding) of dat je jouw lichaam helemaal gaat vormen naar de lichaam van je partner (lepeltjeshouding). Hierdoor komt je ruggenwervel te krom te staan. 

beste-hoofdkussens-voor-zijslapers-zijslaper

Degene die op hun zij slapen hebben ook hun eigen persoonlijkheidskenmerken. Als je met je armen naar beneden ligt, dan ben je zorgeloos en makkelijk in de omgang. Ook wordt er gezegd dat mensen die op hun zij slapen wat goedgeloviger zijn dan anderen en hebben zij meer vertrouwen in vreemden.

Doordat zijslapers over het algemeen gemakkelijkere en zorgeloze persoonlijkheden hebben, zijn zijslaper vaak socialer en kunnen zij sympathieker overkomen. Verder zijn zijslapers niet gemakkelijk beledigd en krijgen zij vaker het vertrouwen van anderen. 

Herken jij jezelf of jouw partner hierin?

Voordelen van op je (linker) zijslapen

Uit onderzoek is gebleken dat de kant waarop je slaapt van grote invloed kan zijn op je gezondheid. Het is gezonder voor je om op je linkerzij te slapen dan je rechterzij. Dit heeft ermee te maken dat je op de linkerzij minder inwendige druk uitoefent op je organen en zenuwen. 

 1. Bloedcirculatie: Als je op je linkerzij ligt dan is het voor je lichaam eenvoudiger voor je lichaam om het bloed rond te pompen. Dit zorgt voor een betere bloedcirculatie van je hart. 
 2. Bevorderend voor je spijsvertering: Wanneer je net wat hebt gegeten voor het slapen gaan, dan kun je zeker het beste op de linkerzij gaan liggen. Je maag ligt dan in de oorspronkelijke houding wat de spijsvertering bevorderd en het stimuleert de afscheiding van alvleesklierenzymen. Op die manier voorkom je maagkrampen!
 3. Minder brandend maagzuur: Je hebt veel minder last van brandend maagzuur omdat je maag het zuur beter kan reguleren.
 4. Gezonde milt: Op je linkerzij liggen heeft nog meer voordelen. Het bloed wordt beter gefilterd en helpt het lymfesysteem optimaal te presteren. Je milt bevindt zich dan ook aan de linkerkant van het lichaam.

Ben je gewend om op je rechterzij te slapen, dan is het met al deze gezondheidsvoordelen de moeite waard om eens op je linkerzij te liggen. Met name zwangere vrouwen worden geadviseerd om op de linkerzij te gaan slapen. 

Het belang van een goed kussen

Zonder goed materiaal krijg je ook geen goede nachtrust. Een goed kussen zorgt ervoor dat je de volgende dag uitgerust en vrolijk wakker zult worden. Het hebben van een goed kussen is ook nodig voor je nek. Normaal gesproken dragen je halswervels het gewicht van je hoofd. Gedurende de nacht is dit de taak van het kussen. Daarom zul je dus een kussen moeten hebben dat zorgt voor een goede ondersteuning. 

Beste hoofdkussens voor zijslapers - SLaaphouding

Daarnaast is het ook belangrijk dat je een kussen hebt dat goed bij je past. Je moet dan bijvoorbeeld rekening houden met je gewicht, maar ook de manier waarop je slaapt. Als je op je zij slaapt dan zul je dus een kussen moeten hebben dat bedoeld is voor mensen die op hun zij slapen. Uiteraard geldt dit voor alle andere slaaphoudingen ook. Onderschat dus niet het belang van een goed kussen.

Voordelen en nadelen van een kussen voor een zijslaper

Aan het hebben van een kussen voor een zijslaper zitten enkele voordelen, maar ook nadelen verbonden. Welke voordelen en nadelen dit precies zijn kan je hieronder ontdekken. De voordelen en nadelen staan er namelijk keurig voor je op een rijtje. 

De voordelen

 1. De kwaliteit van de slaap verbetert en er is een duidelijk ondersteunend effect
 2. Goede uitlijning van de wervelkolom
 3. Voorkomt slijtage van gewrichten
 4. Het kussen vormt zich naar jouw lichaam en zorgt zo voor een stabiele zijligging
 5. Nek en rug worden niet overbelast
 6. Spieren ontspannen
 7. Je snurkt minder
 8. Vrouwen die zwanger zijn kunnen zo comfortabel liggen

De nadelen

 1. Slapen op je zij vergroot de kans op schouderpijn
 2. Je hebt meer kans op een slaaparm
 3. De kans op rimpels wordt vergroot

De top 5 beste hoofdkussens voor zijslapers

Je weet nu al het een en ander over hoofdkussens voor zijslapers. Het belangrijkste is echter om te weten welke kussens er het beste zijn. Als je dit namelijk weet, dan kan je ervoor zorgen dat je één van de kussens koopt. Hierdoor zul je ook profiteren van alles wat een kussen voor een zijslaper je te bieden heeft. Lees dus snel verder en ontdek welke vijf hoofdkussens er het beste zijn om te gebruiken voor de zijslapers.

Kussen 1 – Cinderella Classic Hoofdkussen

Het kussen waar we mee beginnen is het Cinderella Classic Hoofdkussen. Dit kussen biedt je gegarandeerd comfort en een goede nachtrust. Daar komt nog eens bij dat het kussen anti-allergisch is en je het kussen kunt wassen in de wasmachine. Na het wassen kan je het kussen in de droogtrommel laten drogen. Het kussen heeft een meer dan uitstekende vochtregulatie. Om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van dit kussen is het verstandig om het kussen dagelijks iets op te kloppen en het kussen regelmatig laten luchten. Mocht er sprake zijn van een fabricagefout, dan heb je te maken met een garantie van 5 jaar en is er dus eigenlijk geen probleem. Het kussen is gevuld met synthetisch materiaal en de vulling heeft een gewicht van 800 gram. Al met al is dit een erg geschikt kussen.

Productspecificaties

Stevigheid: Medium
Geschikt voor: Zijslaper / Rugslaper
Afmetingen: 60 x 70 cm
Materiaal vulling: Synthetisch
Anti-allergie kussen

Kussen 2 – Slaapcity Dons Hoofdkussen

Kussen nummer 2 is het Slaapcity Dons Hoofdkussen. Dit kussen is zo zacht als dons maar zo schoon als katoen. Doordat de vulling van dons is, voelt het kussen een gevoel van pure luxe wat ervoor zorgt dat jij nog lekkerder op het kussen ligt. De tijk van het kussen is gemaakt van sythetisch materiaal wat extra stevig maakt. Het gewicht is alleen wat meer dan het vorige kussen met 1200 gram. Het kussen is antiallergisch. Erg fijn is het feit dat het kussen een goede ondersteuning biedt aan elk type slaper. Als je dit kussen gebruikt zul je minder last hebben van nekpijn, schouderpijn, hoofdpijn en slapeloosheid. Zowel tijdens de zomer als de winter is dit een erg fijn kussen om te gebruiken. In de zomer zal het kussen koel aanvoelen, terwijl het in de winter juist zal zorgen voor warmte. Snurken is door dit kussen ook verleden tijd, want het zorgt namelijk voor een betere ademhaling tijdens het slapen. Je zult altijd uitgerust wakker worden dankzij dit kussen. Het kussen corrigeert namelijk je slaaphouding en hierdoor ben je altijd uitgerust als je wakker wordt.

Het grote voordeel van dit kussen is dat het kussen uit 3 compartimenten bestaat. Hierdoor kun je zelf de stevigheid en hoogte van je kussen bepalen. Slaapcity gaat voor een 100% tevredenheidsgarantie waardoor jij het kussen 30 dagen gratis kunt uitproberen. Maar geloof me, dit kussen stuur jij niet terug na 30 dagen. Mocht er onverhoopt toch aan de hand zijn, dan heb je ook nog eens standaard 5 jaar garantie op het kussen!

Productspecificaties

Stevigheid: Medium/Stevig
Geschikt voor: Zijslaper / Rugslaper / Buikslaper
Afmetingen: 70 x 50 cm
Materiaal vulling: Dons
Anti-allergie kussen

Kussen 3 – TEMPUR Original Queen Hoofdkussen

Een ander erg geschikt kussen is het TEMPUR Original Queen Hoofdkussen. Dit kussen zorgt voor een perfecte ondersteuning en verlichting van de nek- en schouderspieren. Het kussen vormt zich namelijk volledig naar je nek en hoofd. Het is belangrijk om te weten dat de kern van het kussen niet gewassen mag worden. De hoes van het kussen mag wel gewassen worden tot een temperatuur van 60 graden. Je kunt de hoes van het kussen verwijderen om zo het materiaal te laten luchten. Met een goed uitgewrongen doek mag je het materiaal schoonmaken. Om te voorkomen dat er vochtvorming plaatsvindt zal het kussen regelmatig geventileerd moeten worden. Het kussen is hypoallergeen en bestand tegen huisstofmijt. De vulling van het kussen is van traagschuim en heeft een gewicht van 1200 gram. Met de juiste behandeling kan je erg lang van dit geweldige kussen genieten.

Productspecificaties

Stevigheid: Medium/Stevig
Geschikt voor: Zijslaper / Rugslaper
Afmetingen: 31 x 61 cm
Materiaal vulling: Traagschuim
Anti-allergie kussen

Kussen 4 – Swiss Boxkussen Hoofdkussen

Voor stevigheid tijdens het slapen en verminderde pijn in je nek en schouders kies je voor het Swiss Boxkussen Hoofdkussen. Het kussen is gevuld met een speciaal soort polyester vezel. Hierdoor heb je een unieke ervaring die je alleen hebt met dit kussen. De vulling van dit kussen heeft een gewicht van 800 gram. Het Swiss Boxkussen Hoofdkussen is anti-allergisch en is ook wasbaar. Je zult minder snel last hebben van nekpijn als je dit kussen gebruikt. Dit kussen zorgt ook voor een goede regulering van vocht. Je kan het kussen bovendien bijvullen als dit nodig is. Het kussen heeft namelijk een ritssluiting die je dus gemakkelijk kan openen en sluiten. Dit kussen heeft ook nog eens een tijk dat gemaakt is van 100 procent katoen en is afgewerkt met een erg luxe bies. Ook dit kussen zal je dus voorzien van alle gemakken die je nodig hebt om aan een goede nachtrust te komen.

Productspecificaties

Stevigheid: Medium
Geschikt voor: Zijslaper / Rugslaper / Buikslaper
Afmetingen: 50 x 60 cm
Materiaal vulling: Polyester
Anti-allergie kussen

Kussen 5 – TEMPUR Sonata Hoofdkussen

Tot slot hebben we nog één kussen te gaan. Dit kussen mag dan wel als laatste aan de beurt zijn, maar dat doet niks af aan de uitstekende kwaliteit van dit kussen. Het TEMPUR Sonata Hoofdkussen is namelijk ook een uitstekend kussen om te gebruiken als je een zijslaper bent. Net als het andere kussen van TEMPUR op deze lijst is ook dit kussen gevuld met traagschuim. De vulling heeft een gewicht van 1000 gram. Je mag de kern van het kussen niet wassen. Wel mag je dit met een goed uitgewrongen doek proberen schoon te maken. De hoes van het kussen mag je wel wassen. Het kussen is ook nog eens anti-allergisch. Zorg ervoor dat je het kussen regelmatig ventileert, want op die manier voorkom je vochtvorming. Een goede nachtrust behalen is dus erg goed mogelijk met het TEMPUR Sonata Hoofdkussen. Het zal een aankoop zijn waar je absoluut geen spijt van zult krijgen. 

Productspecificaties

Stevigheid: Medium / Stevig
Geschikt voor: Zijslaper / Rugslaper
Afmetingen: 61 x 40cm
Materiaal vulling: Traagschuim
Anti-allergie kussen

Conclusie

Het behalen van een goede nachtrust zal je van veel gemakken kunnen voorzien. Een goede nachtrust hebben is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet namelijk wel het juiste materiaal ter beschikking hebben. Zonder het juiste materiaal wordt het namelijk een vrij moeilijk verhaal om een goede nachtrust te behalen. Het kussen dat je kiest moet ook volledig bij jou passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je gewicht, maar zeker ook de manier waarop je slaapt. Er zijn namelijk verschillende soorten slapers. 

Het is erg belangrijk dat het kussen dat je hebt past bij de manier waarop je slaapt. Alleen op die manier kan het kussen je namelijk de juiste ondersteuning bieden. Het zal je alleen maar ten goede komen als je een kussen hebt dat volledig past bij hoe jij slaapt. 

Kussens voor een zijslaper brengen meer dan genoeg voordelen met zich mee, maar er zijn ook enkele nadelen. Gelukkig zijn er meer voordelen dan nadelen te ontdekken. Er is meer dan genoeg keuze wat betreft kussens voor zijslapers. 

In dit artikel heb je al vijf kussens kunnen ontdekken die erg geschikt zijn. Naast deze kussens zijn er natuurlijk nog veel meer kussens beschikbaar. Het is afhankelijk van wat jij prettig vindt welk kussen het beste is. Het is in ieder geval te hopen dat je iets aan dit artikel hebt gehad en je een handje bent geholpen in je zoektocht naar een kussen voor een zijslaper. 

Binnenkort zul jij ook kunnen genieten van een goede nachtrust dankzij het gebruiken van een goed kussen.

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën