Ontdek hier de beste kussens voor rugslapers

Slapen doen we allemaal. Iedere nacht zijn we weer op zoek naar zoveel mogelijk nachtrust om de volgende dag weer fris en fruitig te kunnen benaderen. Voor de ene gaat dit iets makkelijker dan de andere. 

Er zijn verschillende type slapers. Zo heb je mensen die slapen op hun buik en mensen die slapen op hun zij. Er is ook nog een ander type slaper. Dit zijn de mensen die slapen op hun rug, of ook wel de rugslapers genoemd. Op welke manier je ook slaapt: het belangrijkste is dat je genoeg nachtrust krijgt. 

Het hebben van een goede nachtrust begint al bij het hebben van goed materiaal. Hierbij moet je onder andere denken aan je matras, maar ook zeker aan je kussen. Je mag het belang van een goed kussen absoluut niet onderschatten. 

In dit artikel ga je de beste kussens voor rugslapers kunnen vinden en nog veel meer informatie. Lees dus snel verder en slaap binnenkort nog beter dan je al deed met behulp van een goed kussen voor rugslapers.

Ben ik een rugslaper?

Je bent een rugslaper als je op je rug ligt. Die zag je zelf ook wel aankomen denk ik 😉 Zo’n 20% van de mensen zijn rugslapers. Het is belangrijk om niet scheef in bed te liggen als je op je rug ligt. Niet alleen voor je partner omdat je op die manier meer ruimte inneemt, maar ook omdat je anders stijve spieren kunt krijgen. Probeer er altijd voor te zorgen dat jouw in één lijn ligt met je wervelkolom. 

Op je rugslapen is een van de meest natuurlijke manieren om te slapen. Doordat je in een rechte houding licht, geeft dit de minste belasting op je rugwervels. Veel medici zijn dan ook van mening dat dit de beste manier is voor je rug om te slapen. Een van de meest voorkomende klachten voor rugslapers zijn nekklachten of rugklachten. Het is dan ook belangrijk dat je een kussen uitzoekt die hier voldoende ondersteuning in biedt. 

Weet je niet zeker of je een rugslaper bent? Ga dan altijd uit van de houding waarin je ligt op het moment dat je in slaap valt. Of, vraag het aan je partner.

Beste kussens voor rugslapers lighouding

Persoonlijkheidskenmerken van rugslapers

Rugslapers zijn goede luisteraars en staan vaak klaar voor anderen. Ondanks dat zij niet graag in het middelpunt staan, helpen zij anderen het liefst uit de brand. Rugslapers zijn over het algemeen heel zelfverzekerd en open naar anderen toe. Zij hebben dan ook veel vrienden en zijn prettig in de omgang. Rugslapers zijn dan ook echte levensgenieters. Herken jij jezelf of je partner in deze persoonlijkheidskenmerken?

Voordelen voor rugslapers

 • Goede verspreiding gewicht; Doordat je op je rug slaapt heb je een goede verspreiding van het gewicht over het gehele matras. 
 • Minder kans op gewrichtspijn; Omdat het gewicht over een zo groot mogelijk oppervlakte is verspreid, heb je dus minder kans op gewrichtspijn of artisis. 
 • Minder kans rimpels; doordat je op je rug ligt, drukt er niets tegen je huid aan. Je huid kan hierdoor vrijer ademen wat er weer voor zorgt dat je een beter huid hebt.

 Nadelen voor rugslapers

 • Snurken; Een nadeel van je op je rug slapen is dat je sneller snurkt. Doordat je tong ietwat naar achteren zakt als je ligt, blokkeert deze gedeeltelijk je luchtpijp. Dit resulteert in een verhoogde kans op slaapapneu of snurken. Iets minder leuk voor je partner dus.
Beste kussens voor rugslapers snurken

Het belang van een goed kussen

Je wilt iedere nacht een zo goed mogelijke nachtrust zien te behalen. Het is ook erg belangrijk dat je genoeg slaap krijgt. Dit is namelijk voor je gezondheid van groot belang. Je zult merken dat je een stuk lekkerder in je vel zit als je genoeg en goed slaapt. Vaak merk je al na een paar nachten slecht slapen welke negatieve gevolgen dit allemaal heeft op je lichaam. 

Er zijn uiteraard wel flink wat factoren van invloed op het feit of je een goede nachtrust behalen kunt. Je kan zelf in ieder geval al een stap in de goede richting zetten door een goed kussen te halen. 

Het zal je verbazen hoeveel invloed het hebben van een goed kussen heeft op het hebben van een goede nachtrust. Je lichaam zorgt zelf voor het opvangen van het gewicht van je hoofd gedurende de dag. Vanzelfsprekend gaat dit erg lastig als je ligt te slapen. Daarom heb je iets nodig wat de taak van het lichaam kan overnemen. 

Een kussen is iets wat de taak van het lichaam kan overnemen. Bovendien is het hebben van een kussen ook erg goed voor bepaalde spieren. Je zult merken dat je elke keer weer uitgerust wakker wordt als je gebruikmaakt van een kussen van goede kwaliteit.

Beste kussens voor rugslapers kussens

Welk kussen is geschikt voor een rugslaper?

Wanneer je een rugslaper bent is het belangrijk om te letten op een kussen waar de vulling in kan bewegen. Over het algemeen wordt dan ook een donzen kussen aangeraden. Toch heb je ook andere, wat stevigere kussens die ook jouw hoofd en nek perfect ondersteunen. Speciaal voor rugslapers.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hoofd in een natuurlijke lijn blijft ten opzichte van je ruggenwervel. Zo hebben rugslaper geen baat bij een te laag kussen. Wanneer je een laag kussen hebt zal je merken dat je hoofd licht naar achteren knikt. Dit kan er voor zorgen dat je nekklachten krijgt of stijve spieren bij het wakker worden.

Beste kussens voor rugslapers nekklachten

Dus de hoogte van het kussen is voor rugslapers belangrijk. Wanneer je op een te hoog kussen ligt, dan raakt je kin je borst en kun je het erg benauwd krijgen. Dit komt doordat je hoofd in een onnatuurlijke positie ligt wat je luchtpijp kan beknellen waardoor je minder zuurstof krijgt.

Heb je al last van nekklachten, kijk dan eens of een ergonomisch kussen kan helpen. Deze kussen hebben vaak extra ondersteuning voor de nek.

Het beste kussen voor rugslapers

Er zijn erg veel verschillende kussens op de markt. Ze verschillen in vorm, formaat, vulling en ga zo nog maar even door. Het kan daarom ook lastig zijn om een goede keuze te maken. Door het grote aanbod kussens zie je soms door de bomen het bos niet meer. Dat is natuurlijk erg jammer, want je wil gewoon kunnen genieten van een goed kussen. Gelukkig ben je dan, zoals je eerder al kon lezen, op de juiste plek bij dit artikel.

Wat maakt een kussen nu een goed kussen voor rugslapers? Zoals we eerder hebben omschreven heb je dus toch een kussen nodig met wat ondersteuning voor het hoofd. Wij raden dan ook het volgende kussen aan als beste kussen voor rugslapers.

TEMPUR Millennium hoofdkussen Queen

Beste kussens voor rugslapers Tempur Millennium Queen

Productspecificaties

 • Stevigheid: Medium
 • Geschikt voor: Rugslapers
 • Afmetingen: 60 x 32 cm
 • Materiaal vulling: Traagschuim
 • Ergonomisch, Anti-allergie kussen

Dit kussen is ideaal doordat het een gebogen rand heeft met een inkeping zodat het perfect aansluit om je nek heen. Het kussen is zo ontworpen dat het je hoofd licht naar achteren buigt zodat het optimale ondersteuning biedt en goed aansluit op de nek en schouders.

Het TEMPUR Millennium hoofdkussen is speciaal ontwikkeld voor rugslapers en is gemaakt van hetzelfde materiaal als de TEMPUR-matrassen. Door de wasbare sloop die je op 60 graden kan worden, doodt het alle stofmijt zodat je altijd op een schoon en fris kussen kunt liggen.

Het kussen kan in het begin wat hard aanvoelen maar dit komt omdat het de tijd nodig heeft om aan jouw hoofd en nek te wennen. Na een paar dagen slapen ben je helemaal gewend aan het kussen en zal je weer fantastisch slapen.

Als we de reviews van andere gebruikers lezen, dan zijn de reactie over het algemeen zeer positief. Mensen raden het kussen nadrukkelijk aan indien je nekklachten hebt en zijn te spreken over de kwaliteit van het kussen. Wel geven mensen aan dat een normale kussensloop er niet omheen past en dat je rekening moet houden met jouw lengte zodat je de juiste maat besteld.

De beste hoofdkussens voor rugslapers

Hieronder staan enkele kussens op een rijtje die erg goed voor je zijn als je op je rug slaapt. Lees snel verder en misschien maak je binnenkort wel gebruik van één van deze geweldige kussens.

Cinderella Orthoflex 2.0 Hoofdkussen

Beste kussens voor rugslapers Cinderella Orthoflex 2.0

Productspecificaties

 • Stevigheid: Medium
 • Geschikt voor: Rugslaper | Zijslaper
 • Afmetingen: 60 x 50 cm
 • Materiaal vulling: Synthetisch
 • Ergonomisch, Anti-allergie kussen

Het hoofdkussen Cinderelle Orthoflex 2.0 is een kussen met een normale zachtheid. Het kussen beschikt over drie kamers waarin de vulling zitten. De buitenste twee kamders zijn dan ook iets harder dan de middelste kamer zodat het altijd de juiste ondersteuning kan bieden.

Wat opvallend is aan het kussen is de duidelijke ‘wigvorm’ waardoor de vulling minder makkelijk kan verschuiven. Het kussen is voorzien van een neksteun met een inkeping voor een optimale aansluiting aan de nek en schouders. Deze neksteun is van hoogwaardig schuim wat een ‘latex-feel’ heeft. Dit zorgt voor een goede ondersteuning en goede ventilatie.

De tijk is van hoogwaardige kwaliteit. Deze stof is behandeld met Healthguard® om de groei van huisstofmijt te voorkomen en biedt ook dubbele bescherming tegen bacteriën en schimmels. De schimmeldodende, antibacteriële eigenschappen maken het een uitstekende keuze voor mensen die gevoelig zijn voor allergenen.

De tijk van het kussen is afneembaar en daardoor ook wasbaar. Dit is te wassen tot een maximale temperatuur van 60 graden. Let alleen wel op bij het wassen dat je de neksteun verwijderd.

Ducky Dons driekamer boxkussen

Beste kussens voor rugslapers Ducky DOns Driekamer Boxkussen

Productspecificaties

 • Stevigheid: Medium
 • Geschikt voor: Rugslaper | Zijslaper | Buikslaper
 • Afmetingen: 60 x 70 cm
 • Materiaal vulling: Eendendons / Ganzendons
 • Anti-allergie kussen

Het Ducky Dons driekamer boxkussen is een ideaal kussen. Dit kussen kan je namelijk gebruiken als je zowel op je rug als op je zij slaapt. Het kussen heeft een kern bestaande uit de veren van eenden. Hierdoor biedt het kussen voldoende stevigheid en maakt het niet uit of je op je zij of rug slaapt. 

De twee buitenste lagen van het kussen hebben een iets andere vulling. Hier zit een combinatie in van eenden dons, eenden veren en ganzendons. Dit zal ervoor zorgen dat het kussen toch zacht aan zal voelen, ondanks de harde en stevige kern die in het kussen zit. 

Het dons en de veren zorgen voor voldoende ventilatie, waardoor het kussen niet warm aan zal voelen. Ook neemt het erg veel vocht op. Om te voorkomen dat je schouders op het kussen terecht komen heeft dit kussen een opstaande rand. Je nek en schouders zullen op die manier ook een betere ondersteuning krijgen.

Wassen van het kussen zal wel een uitdaging worden. Je kunt namelijk alleen de tijk wassen en het kussen laten drogen op een lage temperatuur. In het begin geeft het kussen een echte eenden en ganzengeur af, maar dat komt door de vulling. Na een paar nachten ben je hier helemaal aan gewend en slaap je weer als nooit tevoren. 

Emma kussen

Beste kussens voor rugslapers Emma kussen

Productspecificaties

 • Stevigheid: Stevig
 • Geschikt voor: Rugslaper | Zijslaper | Buikslaper
 • Afmetingen: 70 x 40 cm
 • Materiaal vulling: Schuim
 • Anti-allergie kussen

Het merk Emma is natuurlijk bekend om zijn zeer aangename matrassen. Maar wist je dat zij ook kussens verkopen? Op zich logisch na het succes van de matrassen die zij leveren!

Het Emma kussen is een kussen dat geschikt is voor elke slaaphouding. Zowel rug-, zij- als buikslapers zullen een heerlijke nachtrust hebben met dit kussen. Waardoor dit kussen zich geschikt maakt voor elke slaaphouding is dat je de hoogte van het kussen zelf kunt regelen! Het kussen is opgebouwd in verschillende lagen die jij naar eigen behoefte dus zelf kunt samenstellen. 

Beste kussens voor rugslapers Emma kussen Aanpasbare lagen

Het Emma kussen bestaat uit drie lagen. De ZeroGravity schuimlaag is de bovenste laag en zorgt voor een ondersteunend gevoel. De Airgoceel schuim laag is de middelste laag en zorgt voor de optimale slaaptemperatuur. Dit komt omdat deze laag zacht is en ultra-ademend. De derde laag is van iets zachter materiaal. Deze viscoelastische schuimlaag zorgt voor een perfecte hoofd- en nekondersteuning. Dit alles zit verpakt in een verkoelende hoes die je kussen koel houdt.

Emma heeft, net als bij de matrassen, de Emma belofte. Dit bestaat uit de 100 nachten proefslapen om te testen of dit Emma kussen voor jou ook zorgt voor een geweldige nachtrust. Mocht om wat voor reden dan ook het kussen niet voldoen aan je verwachtingen, dan hebben zij de niet tevreden, geld terug garantie. Zij storten dan het volledige aankoopbedrag zonder reden terug op je rekening.  

M Line Athletic Pillow

Beste kussens voor rugslapers M LINE Athletic Pillow

Productspecificaties

 • Stevigheid: Medium/ Stevig
 • Geschikt voor: Rugslaper | Zijslaper | Buikslaper
 • Afmetingen: 50 x 35 cm
 • Materiaal vulling: Traagschuim
 • Ergonomisch, Anti-allergie kussen

Nog een ander bedrijf dat bekend staat om goede matrassen is M Line. Het kussen van M Line laat misschien de wenkbrauwen wat fronzen wanneer je de vorm ziet van het kussen. Uiteraard hebben een stel knappe koppen hier uitvoering onderzoek naar gedaan.

Het M Line Athletix Pillow heeft een unieke vlindervorm die ervoor zorgt dat je hoofd precies in het midden komt te liggen. Het kussen heeft een nekuitsparing waardoor je nek vrij ligt en je zenuwen en bloedvaten ontzien worden tijdens het liggen. Het kussen dankt zijn naam aan sporters die dit als een van de meest gewaardeerde eigenschappen vinden, vandaar Athletic Pillow.

De holling van het kussen zorgt ervoor dat je hoofd recht en stabiel blijft liggen. Je schouders worden iets omhoog gehouden door dit kussen wat voor rugslapers zeker van waarde is. Door de schouderuitsparing blijft je nekwervel recht en wordt je hoofd optimaal ondersteund door het kussen. 

Het M Line Athletic Pillow is gemaakt van een speciaal soort traagschuim, ook visco-elastisch schuim genoemd. Dit vormt zich helemaal naar je hoofd. Het opencellig schuim zorgt samen met de ventilatiekanalen voor de juiste ventilatie en hygiëne. 

Hoewel het kussen met €119,25 wel aan de dure kant is, zijn de reviews van anderen lovend over het kussen! Mensen vinden het kussen prettig liggen en fijn aanvoelen. Anderen die nekklachten hadden zweren bij dit kussen. Het is wel even wennen aan de nieuwe vorm van het kussen, maar eenmaal gewend is iedereen tevreden.

Conclusie

Slapen is erg belangrijk. Zonder goede nachtrust ben je eigenlijk nergens. Het is bovendien erg goed voor je om genoeg en goed te slapen. Je zult merken dat je leven er een stuk beter uit gaat zien met een goede nachtrust. 

Het is dan ook belangrijk dat je er alles aan doet om een goede nachtrust te krijgen. Je kan hier al behoorlijk bij in de buurt komen door een goed kussen te gebruiken. Vooral als rugslaper is het hebben van een goed kussen erg belangrijk. 

Je hebt in dit artikel kunnen lezen waar je op moet letten bij het kopen van een kussen. Ook heb je kunnen lezen of je een rugslaper bent en wat dit over jouw persoonlijkheid zegt. Let wel op dat als je aanhoudende klachten houdt, het altijd raadzaam is om een dokter in te schakelen. 

Er zijn meer dan genoeg kussens te vinden die ervoor zullen zorgen dat jij een goede nachtrust kunt behalen. Onderschat niet langer het belang van een goed kussen en geniet binnenkort van een goede nachtrust inclusief nieuw kussen.

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën