15 voordelen waarom naakt slapen gezond voor je is!

Voor de een is het ultiem comfort en voor de ander is het compleet ongemakkelijk. Toch is naakt slapen in verschillende opzichten ontzettend goed voor ons. De een slaapt met een heel trainingspak en sokken aan. De ander met een T-shirt en weer een ander met alleen een onderbroek. 

Hoe je slaapt is natuurlijk helemaal afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Ben je geïnteresseerd in de voordelen van naakt slapen? Lees dan dit artikel helemaal door. Je zult versteld staan van alle positieve punten! Misschien slaap jij binnenkort ook wel het liefst naakt.  

Naakt slapen - voeten

Waarom slapen we eigenlijk in pyjama?

Al eeuwenlang slapen de mensen in pyjama’s. Vroeger waren dit vooral linnen lange jurken met daarbij soms nog een slaapmuts. Niet om te drinken, maar echt voor op je hoofd. Sommige mensen dragen nu nog steeds een jurk of nachtjapon voor het slapen, maar de pyjama heeft door de jaren heen al veel verschillende varianten gehad. Zo slapen we in de winter vaak met een lange pyjamabroek en een shirt met lange mouwen. In de zomer wordt dit ingewisseld voor een korte broek en een T-shirt of hooguit een onderbroek.  

Uit een Nederlands onderzoek, uitgevoerd door Noviodata, blijkt dat onder de ruim 1000 ondervraagde deelnemers de voorkeur toch uitgaat naar ‘gekleed’ slapen. Van de ondervraagde mannen gaf 22 procent naakt te slapen, tegenover 13 procent van de vrouwen die de voorkeur geven aan naakt slapen. Zo slaapt het grootste gedeelte van de jongeren het liefst in ondergoed en ouderen slapen het liefst in een pyjama of nachtjapon.

Naakt slapen - nachtjapon

Slapen in een pyjama is voor de koukleumen onder ons natuurlijk superlekker. Hoe warmer hoe beter denken ze vaak. Een laagje om je heen hebben, of dit nu een deken is of kleding, geeft ons ook een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Zo kan bijvoorbeeld ook het slapen onder een verzwaarde deken veilig voelen. Het gewicht van een verzwaarde deken is 3 tot 6 keer zwaarder dan een normaal deken. Door het gewicht van de deken krijg je het gevoel vastgehouden te worden of een stevige knuffel te krijgen. Dit is vergelijkbaar met het gevoel dat een baby heeft wanneer hij of zij wordt ingebakerd. 

Slapen in een pyjama is dus al eeuwenlang een gewoonte voor ons en daarnaast ook een persoonlijke voorkeur. Of slapen in een pyjama opweegt tegen al de voordelen van naakt slapen, dat zullen we zelf moeten ondervinden. 

Top 15 voordelen naakt slapen

Er zijn mensen die zweren bij naakt slapen terwijl er ook mensen zijn die zelfs op de warmste zomernacht nog in een pyjama slapen. Toch is het volgens verschillende onderzoeken beter om wél naakt te slapen. Als ze weten welke voordelen naakt slapen met zich meebrengen, dan zullen die pyjama’s waarschijnlijk heel snel uitgaan… Ben jij ook zo benieuwd naar deze voordelen? Hieronder staan alle voordelen op een rij. 

1. Je koelt sneller af

 Het is algemeen bekend dat een lagere temperatuur bijdraagt aan een betere nachtrust. Als je naakt slaapt heb je het logischerwijs ook eerder koud. Misschien maakt dat het voor sommigen wat minder aantrekkelijk. Toch heeft deze snellere afkoeling een voordeel. Hierdoor kun je namelijk beter slapen. Om goed in slaap te komen dient je lichaam een wat lagere temperatuur te hebben. Je hart gaat ook langzamer kloppen tijdens het slapen bij de juiste (koele) temperatuur. 

Naakt slapen - koelt sneller af

2. Je verbrandt (meer) calorieën

Het vorige voordeel brengt ons gelijk bij dit voordeel. Leuk om te weten: mensen die naakt slapen vallen ook meer af! Door naakt te slapen verbrandt je ook meer calorieën dan wanneer je in een pyjama slaapt. Iemand die 70 kilo weegt verbrandt tijdens een normale nacht gemiddeld rond de 500 calorieën. Door naakt te slapen heeft je lichaam een lagere lichaamstemperatuur. Je lichaam moet namelijk harder werken om op de juiste temperatuur te blijven, vooral als je ook onder dunne lakens slaapt. Wanneer je lichaam harder moet werken gaat je lichaam automatisch nog meer calorieën verbranden om het weer warm te krijgen. Afvallen terwijl je slaapt 😉

3. Het verbetert je geheugen

Doordat je beter slaapt, helpt het je om in een diepe slaap te komen. Je REM-slaap en DELTA-slaap zijn onderdeel van en diepe herstellende slaap welke belangrijk zijn voor je geheugen. Dus als je minder kleding aan hebt of naakt slaapt, val je sneller in slaap waardoor je sneller de diepere slaapfases bereikt.

4. Je houdt je gewicht onder controle

De diepere slaapfases helpt je niet alleen om je herinneringen op te slaan en je dag te verwerken. Tijdens de diepe slaapfase scheid je meer leptine af. Leptine is een hormoon dat via de bloed de hersenen bereikt en stimuleert het verzadigingscentrum. Dit ‘hongerhormoon’ zorgt ervoor dat je hongergevoel afneemt. 

Wanneer je onrustig slaapt en minder goed in de diepere slaapfases komt produceert je lichaam het hormoon Ghrelin. Dit hormoon werkt bij het creëren van hongergevoelens. Het gebrek  aan slaap kan dus het hongergevoel verhogen waardoor je weer meer gaat eten. 

Hierbij komt ook het stresshormoon Cortisol kijken. Dit hormoon hoort te dalen tijdens onze slaap en weer op te komen in de ochtend. Als je het te warm hebt tijdens het slapen zal dit hormoon niet dalen waardoor je overdag sneller zin hebt in vet en zoetig eten. Een lage temperatuur zorgt er dus voor dat je slank blijft en niet te veel gaat snoepen. Goed om te weten!

Naakt slapen - Gewichtsverlies

5. Goed voor je relatie

Laten we even eerlijk zijn. Als je naakt slaapt met je partner samen is er sneller de kans dat jullie gaan vrijen. Dit is zelfs bewezen door Britse onderzoekers. Volgens de onderzoekers zijn mensen die naakt slapen over het algemeen veel meer tevreden over hun seksleven dan mensen die ‘gekleed’ slapen. Seks is natuurlijk ook hartstikke gezond! Het helpt tegen het verlagen van stress, het versterkt je immuunsysteem, het verlicht pijn en is goed voor je hart en voor je bloedvaten. Als bijkomend voordeel heeft seks natuurlijk dat je beter slaapt en het houdt je jong en vitaal. 

Naakt slapen is hiermee dus ook goed voor je relatie. Door huid-op-huid contact tijdens het knuffelen of lepeltje-lepeltje te liggen komt het hormoon Oxytocine vrij. Dit hormoon wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd. Deze neurotransmitter komt vrij bij positieve contacten zoals aankijken, aanraken en dus ook knuffelen of vrijen. Hierdoor kom je makkelijker tot rust en heeft dit een positief effect op de verbinding tussen jou en je partner. Dit zijn mooie weetjes om jouw partner mee te overtuigen!

Naakt slapen - goed voor relatie

6. Je hebt minder kans op vaginale infecties

Het dragen van een boxershort of een slipje kan ervoor zorgen dat bacteriën zich uitermate prettig voelen. Bacteriën zijn gek op vochtige, warme plekjes zoals rondom de schaamstreek wanneer er ondergoed wordt gedragen. Met name in de zomer kan het bij je vagina al snel broeierig aanvoelen. Dit zijn de ideale omstandigheden voor schimmels en bacteriën. Door naakt te slapen blijft het rondom je vagina koel waardoor je minder snel last zult hebben van een vaginale infectie. 

7. Je spermakwaliteit verbetert

Voor de mannen geldt eigenlijk hetzelfde. De teelballen van mannen hangen natuurlijk niet zonder reden buiten het lichaam. Daar heeft de natuur ook een duidelijke reden voor bedacht. Doordat je teelballen buiten het lichaam hangen, blijven ze goed op temperatuur. Dit is weer heel belangrijk voor de kwaliteit van je sperma. Strak ondergoed of pyjama’s kunnen er voor zorgen dat de teelballen te warm worden. Hierdoor kan de kwaliteit van je sperma slechter worden en tevens kan je zaadproductie hierdoor afnemen. Je raadt het al, door naakt te slapen zorg je ervoor dat de juiste en gezonde temperatuur bereikt wordt..

Naakt slapen - blije ballen

8. Goed voor een gezondere huid

Je weet nu dat koele lucht goed is voor de geslachtsorganen, maar ook voor onze oksels, voeten en huid over het algemeen is naakt slapen een voordeel. Deze onderdelen van ons lichaam zitten vaak verpakt onder kleding en krijgen weinig kans om te ademen. Door ook je oksels en voeten te luchten heb je minder kans op onder andere huidirritaties en eczeem.  

9. Het is goedkoper

Misschien is dit een van de meest voor de hand liggende voordelen. Naakt slapen is namelijk een stuk goedkoper dan in een pyjama slapen. Simpelweg omdat je hiervoor dus geen pyjama hoeft aan te schaffen. Dat scheelt weer in de portemonnee. Daarnaast ben je op deze manier ook wat meer milieubewust bezig, omdat je zo minder spullen hebt en minder hoeft te kopen.  

10. Verbetert de slaapkwaliteit

We worden in onze slaap onbewust gestoord door allerlei geluiden en irritaties. Denk bijvoorbeeld aan warmte, maar ook aan een pyjama die net niet lekker zit. Je kent het vast wel. Je probeert je om te draaien, maar je pyjama wil niet meewerken. Hoogst irritant natuurlijk! Als je naakt slaapt heb je dit probleem gelukkig niet. Daarbij zal je het ook niet zo snel warm hebben. Een van de voordelen van naakt slapen is dat je slaapkwaliteit verbeterd wordt. Je bent namelijk meer ontspannen en kunt rustig en ongestoord slapen. 

Naakt slapen - verbetert slaapkwaliteit

11. Je blijft langer jong

Voor iedereen zal dit een van de beste bijkomende voordelen zijn. Je hebt er niet eens een crèmepje voor nodig. Door naakt te slapen blijf je namelijk langer jong. Of nou ja, het vertraagt het verouderingsproces. Dit heeft wederom met je lichaamstemperatuur te maken. Melatonine en groeihormonen kunnen niet goed worden afgegeven als je met een pyjama aan in bed ligt. Terwijl melatonine juist zorgt voor een goede nachtrust. Hoe meer melatonine, hoe strakker en egaler je huid blijft. Dit komt doordat melatonine een antioxidant is wat cel beschadiging tegengaat. De eerdergenoemde groeihormonen zorgen er ook voor dat je huid minder snel verouderd. 

12. Het versterkt je spieren en botten

Wanneer je lichaam bezig is met het reguleren van de juiste temperatuur, zorgt het ervoor dat het hormonale systeem op gang komt. Hiermee komen ook de eerdergenoemde groeihormonen weer op gang. Het grote voordeel van naakt slapen is dat deze hormonen de spieren en botten verbetert.

13. Je valt sneller in slaap

Nog een tof voordeel aan een lage lichaamstemperatuur door naakt slapen is dat dit een positief effect heeft op je biologische klok. De verkoeling stimuleert melatonine en zo maakt het ook je lichaam duidelijk wat het verschil is tussen dag en nacht. Hierdoor word je sneller slaperig. Heb je last van slaapproblemen, dan is het zeker het proberen waard om eens een weekje naakt te slapen. 

Naakt slapen - naakt slapen

14. Naakt slapen is goed voor je algehele gezondheid

Je hebt gelezen dat het belangrijk is om in de diepe stadia van slapen te komen. De kwaliteit van slapen maar ook hoeveel uur je slaapt hebben een grote invloed op je algemene gezondheid en jouw welzijn. 

Zo hebben mensen die onrustig slapen, leiden aan slapeloosheid of onvoldoende nachtrust hebben, de volgende dag gelijk te maken met de gevolgen. Je zult merken dat je moeite hebt met concentreren, minder goed kunt concentreren en dat je cognitieve vaardigheden achteruitgaan. 

Wanneer je een chronisch slaapgebrek hebt, dan heb je bovendien kans op een verhoogt risico op verschillende aandoeningen en ziekten. Je hebt namelijk meer kans op obesitas, diabetes, stress, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, depressie en angststoornissen. Doordat het naakt slapen de kwaliteit van het slapen aanzienlijk kan verbeteren, heeft dit ook invloed op je algehele gezondheid. 

15. Goed voor je zelfvertrouwen

We begonnen deze tekst al met de opmerking dat sommige mensen naakt slapen ongemakkelijk vinden. Dit is alleen nergens voor nodig. Wel heeft het te maken met een bepaalde vorm van zelfvertrouwen. Zeker als je samen met je vriend of vriendin slaapt. Dat is toch net even iets anders. Hoe vaker je naakt slaapt, hoe meer je je eigen lichaam gaat waarderen. Het wordt namelijk normaal. Iedereen heeft een ander lichaam, maar het blijft een lichaam. Of het nu met of zonder vetrolletje is. Je zult er snel genoeg aan wennen en zo ook meer zelfvertrouwen creëren.   

Beste dekbed voor naakt slapen

Als je naakt slaapt wil je natuurlijk wel in een lekker bed liggen. Hierbij komt niet alleen een goed matras of een lekker kussen kijken, maar ook een goed dekbed. Er zijn gelukkig ontzettend veel soorten dekbedden waardoor er voor iedereen wel wat tussen zit. Of je nu graag onder een wat zwaardere deken licht, een koele lichte deken of liever een zachte deken.

Bij Beter Bed weet je zeker dat het perfecte dekbed voor jou te verkrijgen is. Bekijk hier alle dekbedovertrekken met 50% korting. Als je bang bent dat je het te koud gaat krijgen als je naakt slaapt, dan kun je op zoek gaan naar een warmte vasthoudende deken. Wil je het gevoel hebben dat je een beetje wordt vastgehouden door een zware deken, kijk dan eens naar een flanellen deken. Ik ben benieuwd of jij ook alle voordelen van naakt slapen zult ervaren. 

Welke voordelen heb jij ervaren van naakt slapen? Laat het ons weten in de comments.

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën