Slapen zonder kussen – Wat doet het met je?

In je eigen bed lig je toch altijd het allerlekkerst. In een ander bed slapen is meestal even wennen of went juist helemaal niet. Hoe kan dat toch? Hoogstwaarschijnlijk heeft het soort kussen hier mee te maken. Soms kun je gewoon echt niet lekker slapen en besluit je zonder kussen te slapen. De vraag is of dit wel goed voor je is. 

Slapen met of zonder kussen maakt een groot verschil in onze nachtrust. Slaap jij ook zonder kussen, of wil je zonder kussen slapen? Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres. In dit artikel hebben we voor je uitgezocht of slapen zonder kussen goed of slecht is. 

Is het slapen zonder kussen gezond of zijn er toch een aantal factoren waardoor het slapen met kussen wél aan te raden is? Wil je weten wat voor jou de beste optie is? Lees hieronder onze bevindingen! 

SLapen zonder kussen Slapend

Waarom slapen wij met een kussen?

Gemiddeld slapen we 32 jaar van ons leven. Mocht je de leeftijd van 90 jaar bereiken, dan breng je daarvan gemiddeld 32 jaar door in bed! De meeste mensen slapen dan ook op een kussen. Kussens worden al duizenden jaren gebruikt in allerlei vormen. 

Al in 9000 BC gebruikte men stenen met dierenvacht eroverheen als kussens. De Egyptenaren gebruikte maanvormige kussens die soms versierd waren. Er worden ook jutezakken gevuld met gras om een kussen te maken of lerenzakken gevuld met zacht materiaal. Dit is allemaal eigenlijk een voorloper geweest op het kussen zoals wij deze vandaag kennen.

Slapen zonder kussen geschiedenis hoofdkussenÉén van de eerste hoofdkussens

Tijdens de industriële revolutie is men eigenlijk pas massaal op kussens gaan slapen. Natuurlijk mede door de massaproductie dat ontstond in die eeuw. 

Wanneer je een beetje een idee hebt hoe de anatomie van de mens eruitziet, dan weet je dat onze nek, rug en heupen in een rechte lijn onder elkaar staan. Het kussen is noodzakelijk om ondersteuning te bieden aan het hoofd, de nek en de wervels. 

Zodra we gaan liggen, dan blijft er van die rechte lijn niet meer zoveel over. Ga maar eens op je zij op de grond liggen, je voelt meteen waar de drukpunten zitten op ons lichaam.

Gedurende de dag zit of loop je vaak rechtop. Je spieren zorgen ervoor dat je in staat bent om dit te doen. Wanneer je slaapt ontspannen deze spieren, met name wanneer je in de diepe slaap terecht komt. Zonder de juiste ondersteuning tijdens het slapen kan dit als gevolg hebben dat je er een stijve rug aan overhoudt.

Slapen zonder kussen Stijve rug

Om ons lichaam in bed ook in een rechte lijn te houden, slapen we over het algemeen op een kussen. Een kussen is namelijk de ondersteuning voor onze nek, schouders en ons hoofd. Het kussen zorgt er dan voor dat de ronding van onze nek stabiel blijft. 

Daarnaast zijn kussens niet alleen een leuke aankleding van het slaapkamer interieur. Het is voor de meeste mensen ook daadwerkelijk een manier om comfortabel te slapen. We liggen immers elke avond in ons bed, dus dat je lekker ligt is dan een hele fijne bijkomstigheid. Als je niet lekker in je bed ligt, dan heeft dit negatieve gevolgen voor je nachtrust. 

Negatieve effecten van een kussen

Om het even over negatieve gevolgen te hebben, kan ook het gebruik van een kussen juist negatieve effecten hebben. Dit is uiteraard niet voor iedereen, maar wel voor een grote groep mensen. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan onze lichaamsbouw, aan onze huid of aan persoonlijke voorkeuren. 

Als je niet op je rug slaapt, dan kan een kussen voor behoorlijk wat hygiënische klachten zorgen. In dat geval lig je namelijk vaak met je gezicht volledig of deels op het kussen. Je huid kan op dat moment niet goed ademen. Hierdoor krijg je sneller een vettige huid en is de kans op acne, puistjes en mee-eters groter. Er blijven veel bacteriën in het kussen zitten waardoor je huid dus kan verslechteren. Elke dag een schoon kussen pakken is niet echt haalbaar, dus de kans dat je een slechte huid krijgt is erg aanwezig.

Slapen zonder kussen Slechte huid

Verkeerd kussen

Ook een verkeerd kussen kan een negatief effect hebben op onze houding en hierdoor op onze slaap. Heb je bijvoorbeeld een te dun kussen of juist een te dik kussen, dan kan dit ervoor zorgen dat je een slechte houding hebt tijdens het slapen. Door lange tijd in deze houding te liggen kun je nekklachten krijgen of last van je schouders. Dit omdat je lichaam door het kussen verkeerd op het matras ligt. 

Wil je dit voorkomen dan kun je het beste een aantal kussens uitproberen. Ook zijn er kussens met bijvoorbeeld traag schuim of een voorgevormde nek ondersteuning om zo beter slaapcomfort te creëren.   

Wat voor slaper ben jij? 

Je weet nu dat een kussen toch best wel belangrijk kan zijn voor het hebben van een goede nachtrust. Je weet nu ook dat een kussen een bepaalde functie heeft namelijk het hoofd ondersteunen en het voorkomen dat je nekklachten en rugklachten kunt krijgen. Ook hebben we het gehad over de hygiënische aspecten van een kussen. 

SLapen zonder kussen Slaaphouding

Om toch het juiste kussen te kiezen dat zich leent voor jouw specifieke behoeften, is het belangrijk om te weten wat jouw slaaphouding is. Niet iedereen slaapt op de rug, maar hoe weet je nu precies hoe je dan wel slaapt? 

Er zijn een aantal andere slaapposities die wij aannemen. Zo heb je de buikslaper, de zijslaper en de rugslaper. Twijfel je nu wat jouw favoriete slaaphouding is, vraag dit dan eens aan jouw partner 😉

Mocht je (nog) geen partner hebben, niet getreurd! Wij hebben ook een artikel geschreven over de verschillende slaaphoudingen die mensen kunnen aannemen tijdens het slapen. Hierdoor kan jij altijd het juiste materiaal vinden dat bij jou slaaphouding pas. Of je kunt natuurlijk ook ons artikel lezen over de slaaphoudingen die mensen aannemen. 

Beste kussens voor buikslaper

Slapen zonder kussen Buikslaper

Eigenlijk is op je buik slapen de slechtste positie om aan te nemen. Helaas voor alle buikslapers, maar dit is dus niet goed voor je. Doordat je constant je hoofd van links naar rechts draait, wordt je wervelkolom flink belast. Hiernaast wordt ook vaak de onderrug belast, omdat je hiermee een grote holle rug krijgt. 

Een kussen biedt voor de buikslaper geen uitkomst en je zult na verloop van tijd alleen maar klachten krijgen. Als je als buikslaper op een kussen ligt, dan wordt jouw hoofd de hele tijd omhoog gehouden. Dit veroorzaakt een onnatuurlijke houding voor jouw nek. Je nek wordt dan de hele nacht belast doordat het hoofd zijwaarts op een verhoogd kussen ligt.

Slapen zonder kussen is dus voor buikslapers het meeste geschikt.

Wil je toch op een kussen slapen? Kies dan voor een dun en zacht kussen dat zorgt voor een natuurlijke houding van je nek. Daarnaast moet je als buikslaper ook goed opletten bij het kopen van het juiste matras. Het is van belang dat je onderrug niet te ver doorzakt en dat je wervelkolom recht blijft. Een harder matras zorgt er dan ook voor dat deze houding makkelijker aan te nemen is.

Op je buik slapen is volgens velen niet de juiste houding om te slapen. Met name omdat dit slecht is voor je onderrug en je houding. Probeer daarom altijd te kijken of jij je voorkeurspositie kunt wijzigingen naar een zijslaper of een rugslaper. Lukt dit écht niet, let dan op de bovenstaande tips.

In ons artikel over de beste hoofdkussen voor buikslapers gaan wij in op de top 5 beste kussens die bij deze slaaphouding passen. Natuurlijk kun je geen genoeg krijgen van de artikelen op slaapbaas.nl maar ook wij begrijpen dat je snel een antwoord wilt hebben op je vraag, welke 5 kussen worden dan in het artikel besproken? Dit kussen staat in ieder geval bovenaan de lijst.

Beste kussens voor zijslapers

Beste hoofdkussens voor zijslapers Banner

Als je een zijslaper bent, dan ben je goed bezig. Deze positie wordt gezien als de beste slaaphouding. 

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 69% van de mensen zijslapers zijn. De ondersteuning van je nek hoofd en rug is beter dan bij een buikligging of een rugligging. Ergonomisch is wordt een zijslaap houding gezien als de beste slaaphouding

Het merendeel van de bevolking is goed bezig. Deze slaaphouding is niet alleen goed voor pijn in de onderrug, maar ook voor stress. 

Je zult begrijpen dat het slapen zonder kussen voor zijslapers niet helemaal lekker ligt. Doordat je hoofd schuin naar beneden hangt, belast je je nekwervels veel en komt er veel druk te liggen op je schouders. 

Het is daarom van belang dat je een kussen kiest dat even dik is als de afstand van je schouder tot je nek. Let hierbij op dat je wervelkolom in een rechte lijn komt te liggen. Dus niet een te hoog kussen of een te laag kussen. 

Zijslapers hebben een dikker, steviger en hoger kussen nodig dat betere ondersteuning biedt voor de nek. Een neksteun kan hierbij zorgen voor een optimale ondersteuning. De positie op de zij zorgt er verder voor dat het zuurstof goed door je lichaam heen kan stromen. 

Wel kan een zijslaper sneller last krijgen van de sleutelbenen of schouders, omdat hier aan een kant meer druk op komt te staan.

In het artikel over de beste hoofdkussens voor zijslapers gaan wij verder in op de 5 beste hoofdkussen voor deze slaaphouding. Je leest er verder welke voor- en nadelen er zitten aan deze slaaphouding. Maar het belangrijkste is dat jij het juiste hoofdkussen kunt vinden. Het kussen wat de top 5 lijst aanvoert is:

Beste kussens voor rugslapers

Slapen zonder kussen rugslaper

Als je op je rug slaapt, dan heb je over het algemeen weinig ondersteuning van een kussen nodig. Dit komt omdat je nek met een kleine ondersteuning in een natuurlijke houding ligt. Toch heb je wel een kussen nodig omdat je hoofd licht naar achter kantelt. Door die lichte kanteling kan dit spanning geven in je schouders en je nek. 

Een te dik kussen zorgt er weer voor dat je hoofd naar voren kantelt. Je kin wordt in je borst gedrukt wat ook weer het tegenovergestelde effect geeft. Je ademhaling kan hierdoor verstoort raken en het kan voor rugklachten en nekklachten zorgen. Ook kan je bloedtoevoer hierdoor bekneld raken.

Rugslapers hebben het meeste baat bij een dunner kussen dat wel wat extra steun geeft in de nek. Een zacht en middelhoog kussen met extra nekondersteuning is het beste wat je kunt hebben voor deze slaaphouding. Je moet ook hier er weer voor zorgen dat jouw wervelkolom goed is ondersteunt om zo rugklachten en nekklachten te voorkomen.

De beste matrassen voor rugslapers zijn matrassen die wat harder zijn. Als rugslaper is het van belang dat jij jouw natuurlijke s-vormige kromming blijft behouden. Daarnaast wil je dat jouw onderrug ook voldoende ondersteunt wordt. Lees in ons artikel over de beste kussens voor rugslapers onze top 5 aan beste kussen voor deze slaaphouding. Dit kussen staat bovenaan de top 5:

Is slapen zonder kussen gezond?

Voor de een is het slapen met een kussen aan te raden, maar voor de ander ook weer niet. Dit heeft, zoals je nu weet, alles te maken met jouw slaaphouding. Voor rugslapers is bijvoorbeeld een dun kussen het beste en voor zijslapers juist een ergonomisch kussen. Dit zijn wat dikkere kussens die goed zijn voor het uitlijnen van de wervelkolom. 

Slapen zonder kussen Ondersteuning wervelkolom

Eigenlijk is het vooral voor een buikslaper het best om zonder kussen te slapen. Zonder kussen slapen bij nekklachten is ideaal. Als je namelijk op je buik slaapt terwijl je met je hoofd op een kussen ligt, dan lig je in een heel onnatuurlijke houding. 

Tijdens het slapen moet je nek zo min mogelijk belast zijn en moet je ook goed kunnen ademen. Met je hoofd in een kussen gaat dat erg lastig. Is slapen zonder kussen goed? Het antwoord daarop is voor buikslapers dus positief

De voordelen van zonder kussen slapen

Wil je eens uitproberen om zonder kussen te slapen, dan kan dat natuurlijk altijd. Merk je dat dit niet voor jou is weggelegd, dan kun je het beste weer op een kussen slapen. Toch is het leuk om nog even wat meer voordelen op te noemen over het slapen zonder kussen. Vooral voor de buikslapers onder ons dan.  

 1. Het kan rugklachten tegengaan 
 2. Het voorkomt puistjes en een onzuivere huid 
 3. Het bied als buikslaper ondersteuning aan je nek en rug 
 4. Het voorkomt allerlei soorten nekklachten 
 5. Het is voordeliger om zonder kussen te slapen 
 6. Zonder kussen slapen is hygiënisch 

Stappenplan slapen zonder kussen

Ik zeg nu wel zo leuk dat je altijd kan proberen om zonder kussen te slapen, maar eigenlijk gaat dat negen van de tien keer mis. Als je altijd gewend bent om op een kussen te slapen, dan is wel even wennen om gelijk te gaan slapen zonder kussen. Je kunt de volgende stappen volgen om te slapen zonder kussen:

 1. Eerst afbouwen

  Probeer eerst af te bouwen om zonder kussen te slapen voordat je meteen met je hoofd op het matras te gaan liggen

 2. Rek elke dag je nek en rug

  Rek elke dag je nek en rug om deze soepel te houden. Zo kan je lichaam zich makkelijker aanpassen aan andere slaapposities

 3. Kussen vervangen door een opgevouwen laken

  Daarnaast kun je de eerste paar nachten je kussen vervangen door een opgevouwen laken. Dit laken dient ongeveer net zo hoog te zijn als je kussen. Als je om de paar dagen het laken steeds iets minder opvouwt, dan wen je er geleidelijk aan om met je hoofd wat lager te slapen

Conclusie

Is slapen zonder kussen gezond? Het antwoord op deze vraag is gedeeltelijk; ja. Je weet nu dat het vooral voor buikslapers goed is om zonder kussen te slapen. Dit omdat dit het lichaam de beste slaappositie kan bieden.

Slapen zonder kussen kussens

Ben je en rug slaper of een zijslaper, dan is het eigenlijk niet goed om zonder kussen te slapen. Welk kussen voor jou dan het best geschikt is, kun je altijd navragen bij een specialist. 

Heb je last van acne of een vette huid? In dat geval is zonder kussen slapen ook goed. Het is in ieder geval van belang dat je altijd een goede houding hebt, zodat je lichaam tot rust kan komen en je geen nekklachten of rugklachten kunt veroorzaken tijdens het slapen.  

Wat vind jij prettiger slapen? Slaap jij met of zonder kussen? Laat het ons weten in de reacties! 

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën