Zeg snurken vaarwel: tips tegen snurken

Niets is vervelender dan elke nacht wakker liggen, omdat je partner ongegeneerd loopt te snurken. Sommige snurken heel zachtjes, maar anderen klinken net alsof ze een houten tafel aan het zagen zijn. Over het algemeen kun je er niets aan doen dat je snurkt, maar toch zou het fijn zijn om hier een oplossing voor te vinden. Als je voor snurken tips nodig hebt, dan zit je hier goed. Er zijn gelukkig genoeg manier en hulpmiddelen om snurken tegen te gaan of te verminderen. In dit artikel vertel ik je wat meer over de oorzaken van snurken, de beste manier om te slapen en natuurlijk lees je genoeg tips tegen snurken. 

Snurkbeugel - wakker worden van snurken

Wat zijn de gevolgen van snurken?

Niet alle snurkers maken even veel lawaai, maar toch spannen er een aantal de kroon. De gevolgen van hard snurken kunnen best ingrijpend zijn. Niet alleen voor je partner, maar ook voor jezelf. Sommige stellen zijn zelfs genoodzaakt in aparte kamers te slapen, omdat het geluid oorverdovend is. Dat is natuurlijk niet zo bevorderlijk voor de relatie. Een goede reden om zo snel mogelijk van het snurkprobleem af te komen, zodat je weer heerlijk in hetzelfde bed kunt slapen. Deze stellen kunnen daarom wel wat tips tegen snurken gebruiken.  

Als je constant wordt lastiggevallen of wakker gemaakt door luid gesnurk, dan kan dit erg slecht zijn voor je nachtrust. Deze wordt immers meerdere keren verstoord. Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je niet genoeg energie hebt om de volgende dag goed te functioneren. Als slaapproblemen langer aanhouden kan dit negatieve gevolgen hebben. Zo leidt dit tot vermoeidheid, concentratieproblemen en in het ergste geval tot depressies. Ook kan de snurker zelf deze slaapproblemen ervaren, omdat ze zelf vaak onbewust wakker schrikken. 

Snurkbeugel - snurken Banner

Hoe kan het dat mensen snurken?

Elk probleem heeft een oorzaak. Zo ook snurken. Er zijn verschillende redenen waarom mensen kunnen snurken. Dit kan iets lichamelijks zijn waar ze al jaren (onbewust) last van hebben, of dit kan een tijdelijke oorzaak zijn. Snurken komt in alle gevallen door een vernauwing in de luchtweg. Hierdoor kan de lucht tijdens de ademhaling niet goed door de luchtweg komen, waardoor er een snurkgeluid ontstaan. Bij ieder mens ontspannen alle spieren, zo ook de spieren in de mond waaronder de tong. Als je op je rug ligt zakt deze achter in je mond waardoor sommige sneller geneigd zijn te gaan snurken. 

Als we kijken naar de langdurige oorzaken van snurken, dan kan dit onder andere komen door vergrootte neusamandelen of keelamandelen. Dit zorgt voor een blokkade rond de luchtweg waardoor je sneller gaan snurken en hier waarschijnlijk ook altijd last van hebt. Mensen op oudere leeftijd kunnen ook last hebben van een verslapping in de mond en keelspieren, waardoor de tong nog verder achter in de mond valt.   

Beste kussens voor rugslapers snurken
Bron: www.gezondheidsplein.nl

Het hebben van slappe spieren kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Dit kan door alcoholgebruik of gebruik van bepaalde medicijnen. Bijwerkingen hiervan zijn namelijk ook snurken. Misschien heb je het zelf wel eens gemerkt na een avondje stappen met een vriend of vriendin. Als je hebt gedronken kan het zijn dat je gaat snurken. In dit geval is snurken dus een tijdelijk probleem. Een andere tijdelijke oorzaak van snurken is een verstopte neus of keel. Ben je ergens allergisch voor of heb je een verkoudheid? Dan zorgt dit ook voor een vernauwing tijdens het ademen. Je gaat hierdoor sneller door je mond ademen, wat voor een onsmakelijk snurk geluid kan zorgen. 

De beste slaappositie om snurken tegen te gaan

Hoe lekker je ‘s nachts ook ligt, het kan best zijn dat je een verkeerde slaappositie hebt. Je slaappositie heeft ook veel invloed op het wel of niet snurken. De een ligt op zijn buik of zij en de ander ligt op zijn rug. Dat heeft allemaal te maken met comfort en wat voor jou het prettigst aanvoelt. Hieronder zijn de verschillende slaapposities uitgelegd. Misschien verklaard jouw favoriete slaaphouding wel jouw snurkprobleem. 

Zij slapers

Het is bewezen dat mensen die op hun zij slapen gebruikmaken van de beste slaappositie. Dit komt doordat je ruggengraat en nekwervels zo precies op de goede lijn liggen. Uiteraard gaat dit in combinatie met een goed matras en een goed kussen. Door op je zij te slapen voorkom je lichamelijke klachten zoals een stijve nek of rugklachten. Zijslapers zullen ook minder snel gaan snurken, omdat de tong hierdoor niet zo ver achterin de mond zal vallen. 

Tips tegen snurken - Zij slaper

Buik slapers

Als je een buikslaper bent, dan heb je het wat minder goed voor elkaar. Dit is helaas de slechtste slaappositie om te hebben. Dit komt doordat je eigenlijk te ver omhoog ligt met je hoofd op een kussen. Je nek ligt hierdoor niet meer gelijk met je ruggengraat. Voor buikslapers is het vaak nog beter om zonder kussen te slapen, om zo je nek te verlichten. Op je buik slapen kan ook negatieve effecten hebben op het gebied van snurken. Doordat je hoofd vaak in het kussen zit gedrukt, kan dit het ademen bemoeilijken. 

Rug slapers

Het is vast geen verrassing dat op je rug slapen de slechtste positie is als we het hebben over snurken. De tong valt hierbij het meest in de keel waardoor de meeste mensen geheid gaan snurken. Daarnaast is het slapen op je rug, net zoals bij buikslapers, niet goed voor je nek en rug. Hierbij ligt je hoofd namelijk ook te hoog op het kussen, waardoor de nek en rug niet goed gelijk liggen. Een van de snurk tips is dus: niet op je rug slapen. Maar goed, daar heb je tijdens het slapen weinig invloed op. 

Tips tegen snurken

Misschien weet je ondertussen al welke oorzaken van snurken passen bij het snurkprobleem van jou of je partner. Is het een lichamelijk probleem, een verkeerde slaappositie of een tijdelijk probleem? Hoe dan ook, je kunt vast wat tips tegen snurken gebruiken. Er zijn een aantal tips die je zelf uit kunt proberen, maar er zijn ook wat items die je hierbij kunnen helpen. Hieronder vind je onze beste anti-snurken tips. 

Gezond leven

Mensen met overgewicht hebben over het algemeen meer vet rond hun keel. Dit veroorzaakt ook snurken. Zorg er daarom voor dat je gezond leeft en niet te veel drinkt. Ook is het belangrijk om niet veel te eten voor het slapen. Vermijdt dus zware of grote maaltijden. Hier kun je maagzuur van krijgen wat weer leidt tot snurken. 

Tips tegen snurken - gezond leven

Gebruik een goed kussen

Deze tip had je waarschijnlijk al kunnen verwachten na het lezen over de verschillende slaaphoudingen. Een kussen is bepalend voor een goede rechte lijn tussen nek en rug. Met een goed kussen zijn je nekspieren en je rugspieren goed ontspannen. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker kunt doorademen en dus ook minder snel gaat snurken.

Stomen met oliën

Een van de snurken tips die ook verlichtend kan werken bij een verkoudheid is het stomen met etherische oliën. Vooral eucalyptusolie werkt goed om je neus en luchtwegen vrij te maken. Wees voorzichtig met het diep inademen van de stoom, want eucalyptus is erg verfrissend en kan daardoor wat scherp aanvoelen in je neus. Het heeft een zuiverend effect en zorgt ervoor dat je vrijer kan ademen tijdens het slapen en zo minder snel snurkt. 

Numsy Anti-Snurk 

Hebben jou of je partners snurkproblemen wat zwaarder geschud nodig, dan kun je ook gebruikmaken van de Numsy Anti Snurk set. Deze set zorgt ervoor dat jij en je partner weer gezellig samen in een bed kunnen slapen, zonder last te hebben van een verstoorde nachtrust. In deze set zit namelijk een snurkbeugel die ervoor zorgt dat de kaak goed op zijn plek blijft tijdens het slapen. Daarnaast ontvang je in deze set ook neusverspreiders en oordopjes in 3 verschillende maten. Met deze set in huis weet je zeker dat je snurkvrij, maar ook comfortabel kan slapen. 

snurkbeugel-numsy-anti-snurk-set

Plaats een reactie

Meest recente berichten

Categorieën